Paczka za pobraniem

• Autor wątku Autor wątku Anihiliacja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anihiliacja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.

Dzisiejszego dnia zaistniała przedziwna sytuacja, z którą spotykam się pierwszy raz w życiu. Mianowicie oczekiwałam dzisiaj na paczkę o wartości 300 zł, którą miałam opłacić przy odbiorze.

Zadzwonił do mnie kurier, informując mnie, że ma paczkę do przekazania za darmo. Nieco zdziwiona zapytałam, czy z pewnością chodzi o mnie i czy nie zaszła tutaj pomyłka.
Po 5min kurier był już u mnie i zaraz po otwarciu drzwi odebrał paczkę członek mojej rodziny (niczego nie podpisywał oraz nikt go nie pytał o odbiorcę etc.)
Co najdziwniejsze w tej sytuacji nie musiał zapłacić za paczkę ani grosza.

Rzeczywiście na paczce widnieje "Pobranie 0.00zł"
natomiast w środku znajduje się paragon fiskalny z prawidłową ceną i nazwą produktu.

W ramach tej dziwnej sytuacji zadzwoniłam do kuriera pytając go, czy z pewnością nie popełnił błędu i nie będzie miał z tego tytułu żadnych konsekwencji. Twierdził, że nie i że to jego firma przewozowa musiała popełnić błąd przy oznakowaniu paczki.

Tutaj rodzi się pytanie z mojej strony.

Jeśli rzeczywiście nie muszę płacić, to nie ukrywam, że jest mi to na rękę. Jednak zależy mi, aby nie oberwał za to kurier, który w niczym tutaj nie zawinił.

Nie obchodzą mnie straty jakiegoś molocha, czyli jednej z bardziej znanych firm przewozowych na terenie naszego kraju.
Dlatego zależy mi na poradzie, jak powinnam się zachować i czy może byliście w podobnej sytuacji.

Z góry zaznaczam, że nie mam zamiaru iść w zaparte, że paczka nie została odebrana przez moją osobę ani kłamać. Jeśli jednak bez kłamstw mogę zachować 300 zł na święta przez nieuwagę firmy przewozowej to sami rozumiecie :)

Powrót