C
copychef
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Dzień dobry,
sytuacja wygląda tak:
Czy zasadnym jest żądanie ponownej wysyłki na koszt sklepu lub zwrotu pieniędzy (w tym kosztu dostawy)? Rozumiem, że niedziałająca aplikacja dostawcy nie jest błędem samego sklepu, jednak oferuje on właśnie taką metodę dostawy.
Z góry dziękuję za pomoc.
sytuacja wygląda tak:
- Dnia 29/11 jako konsument zamawiam w sklepie internetowym X przedmiot. Jako formę dostawy wybieram Orlen Paczka (wcześniej Paczka w Ruchu), czyli zamówienie do punktu odbioru (na stację benzynową Orlen). Zamówienie śledzę zainstalowaną na telefonie aplikacją Orlen Paczka.
- Dnia 02/12 sklep wysyła przedmiot, co jest odzwierciedlone zmianą statusu w aplikacji na "paczka nadana".
- Dnia 03/12 paczka zmienia status na "w drodze do punktu odbioru".
- Dnia 11/12 kontaktuję się ze sklepem w sprawie paczki, która jeszcze nie dotarła. Jej status w aplikacji to wciąż "w drodze do punktu odbioru", a ja w międzyczasie nie dostałem też żadnego powiadomienia o jej dostarczeniu (SMS/email/powiadomienie typu push).
- Tego samego dnia sklep odpowiada, że paczka nie dość że wcześniej dotarła, to jeszcze zdążyła już wrócić do nadawcy z powodu nieodebrania. Dostaję link do trackingu na stronie Orlen Paczki, który to potwierdza. Faktycznie, informacja na stronie zawiera kilka statusów więcej, niż to co wciąż widzę w aplikacji. Sklep jednocześnie proponuje ponowną wysyłkę na mój koszt.
Czy zasadnym jest żądanie ponownej wysyłki na koszt sklepu lub zwrotu pieniędzy (w tym kosztu dostawy)? Rozumiem, że niedziałająca aplikacja dostawcy nie jest błędem samego sklepu, jednak oferuje on właśnie taką metodę dostawy.
Z góry dziękuję za pomoc.