Paczka ze sklepu internetowego nieodebrana z powodu błędu w aplikacji dostawcy

• Autor wątku Autor wątku copychef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

copychef

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

sytuacja wygląda tak:
  1. Dnia 29/11 jako konsument zamawiam w sklepie internetowym X przedmiot. Jako formę dostawy wybieram Orlen Paczka (wcześniej Paczka w Ruchu), czyli zamówienie do punktu odbioru (na stację benzynową Orlen). Zamówienie śledzę zainstalowaną na telefonie aplikacją Orlen Paczka.
  2. Dnia 02/12 sklep wysyła przedmiot, co jest odzwierciedlone zmianą statusu w aplikacji na "paczka nadana".
  3. Dnia 03/12 paczka zmienia status na "w drodze do punktu odbioru".
  4. Dnia 11/12 kontaktuję się ze sklepem w sprawie paczki, która jeszcze nie dotarła. Jej status w aplikacji to wciąż "w drodze do punktu odbioru", a ja w międzyczasie nie dostałem też żadnego powiadomienia o jej dostarczeniu (SMS/email/powiadomienie typu push).
  5. Tego samego dnia sklep odpowiada, że paczka nie dość że wcześniej dotarła, to jeszcze zdążyła już wrócić do nadawcy z powodu nieodebrania. Dostaję link do trackingu na stronie Orlen Paczki, który to potwierdza. Faktycznie, informacja na stronie zawiera kilka statusów więcej, niż to co wciąż widzę w aplikacji. Sklep jednocześnie proponuje ponowną wysyłkę na mój koszt.

Czy zasadnym jest żądanie ponownej wysyłki na koszt sklepu lub zwrotu pieniędzy (w tym kosztu dostawy)? Rozumiem, że niedziałająca aplikacja dostawcy nie jest błędem samego sklepu, jednak oferuje on właśnie taką metodę dostawy.

Z góry dziękuję za pomoc.

Otrzymywałeś przez stronę allegro informacje nt zmiany statusu?
Czy sprzedawca lub allegro narzuca jako dominujący sposób komunikacji aplikację Orlen Paczka?

Zamówienie było złożone za pośrednictwem Ceneo.

Po złożeniu zamówienia dostałem automatyczne powiadomienie mailowe z Ceneo o zakupie przedmiotu. Co ciekawe, w jego treści pada formułka "O statusie realizacji zamówienia poinformuje Cię sklep", ale żadnej kolejnej informacji dot. zamówienia od sklepu nie dostałem (pierwszą korespondencję otrzymałem już po kontakcie z biurem obsługi klienta).

Z Ceneo dostałem po tygodniu jedynie maila z prośbą o ocenę sklepu. Nie zawierała jakichkolwiek informacji o zamówieniu. Zakładam, że z automatu zawsze przychodzi 7 dni po złożeniu zamówienia.

Czy sprzedawca lub allegro narzuca jako dominujący sposób komunikacji aplikację Orlen Paczka?

Nie. Nie dostałem informacji w jaki dokładnie sposób dowiem się o dostawie do punktu. Z tego co widzę, na stronie sklepu nie ma nawet zaktualizowanego opisu dotyczącego tej formy dostawy, ponieważ wymieniona w nim jest stara nazwa usługi, tj. Paczka w Ruchu. Opis wspomina też o wiadomości SMS z kodem odbioru, której oczywiście nie dostałem.

Powrót