Pakiet zdrowotny

• Autor wątku Autor wątku prisoneq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prisoneq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Wypełniałem deklarację przystąpienia do ubezpieczenia zdrowotnego u- chyba największego polskiego ubezpieczyciela w Polsce (nie polecam). Deklaracje na mnie, żonę, 2 letnie dziecko- wszystko w moim zakładzie pracy. Korzystając z usługi e-konsultacji dla dziecka, lekarz wystawił e-receptę i zalecenia dostępne na koncie mojego dziecka i tu zaczyna się burdel... Otóż moje dziecko nie ma konta, ponieważ póki co umie tylko "nie", "ama", "tata" i tak" i jego wiek na to wskazuje, więc takiego konta nie można założyć. Z kolei mi jako opiekunowi prawnemu odmówiono informacji, ponieważ dziecko jest na osobnej deklaracji, którą swoją drogą ja podpisywałem. I tu pytanie, czy ubezpieczyciel przetwarzając dane wrażliwe na temat mojego dziecka, może odmówić mi do nich dostępu, na dodatek, jeśli przetwarza to za moją zgodą. A jeżeli, źle interpretuję sytuację to też poproszę o konstruktywną krytykę lub chociaż nazwę konkretnej ustawy gdzie znajdę odpowiedź.

Ale to jest jakieś specjalne konto przypisane do tego konkretnego ubezpieczyciela?

Powrót