Palenie smieci i smrody ... ??

• Autor wątku Autor wątku kalicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kalicki

Użytkownik
Odpowiedzi
394
Jak wyglada sprawa z paleniem smieci i smrodem, sa upaly a nie moge otworzyc okna bo wiesniaki pala dziady. Mogl by mi ktos przyblizyc sprawe w rawnym aspekcie?

są to tak zwane immisje bezpośrednie w postaci dymów...moze pan dochodzić roszczeń z tym związanych na gruncie prawa cywilnego

Dziekuje! A jak wyglada rola policji, czy tylko i wylacznie mozna cywilnie dochodzic roszczen czy ten kto pali smieci, trawe czy inne dziadostwa nie lamie jakiegos prawa?

można by było przyjąć kwalifikację prawną z art. 182 kk bądź art.183 kk , zapraszam do lektury :)

Przeczytalem, no i widze bezsilnosc;) ustawa odnosi sie do spraw znaczacych ze wzgledu na rozmiar i skutki a tutaj i rozmiar i skutki znikome ;) Moze sa jakies przepisy unii albo prawo lokalnie obowiazujace lub zwiazane z tym ze zyje w uzdrowisku?? Zna Pan moze jakies inne mozliwosci? Najprostrzym bylo by wezwanie glin i zobligowanie ich do nalozenia kary. Tylko jak?

Art. 145. Kto zanieczyszcza lub zaśmieca miejsca dostępne dla publiczności, a w szczególności drogę, ulicę, plac, ogród, trawnik lub zieleniec,
podlega karze grzywny do 500 złotych albo karze nagany.

to przepis z kodeksu wykroczeń, czy informowałeś już jakieś służby o fakcie palenia śmieci??

Te przepisy kk przy paleniu smieci to jednak moim zdaniem zastosowania nie mają.

art. 71 ustawy o odpadach "Kto wbrew zakazowi termicznie przekształca odpady poza spalarniami odpadów lub współspalarniami odpadów podlega karze aresztu albo grzywny." - wykroczenie :)

[cytat="kalicki":2ouhtx5u]Jak wyglada sprawa z paleniem smieci i smrodem, sa upaly a nie moge otworzyc okna bo wiesniaki pala dziady. Mogl by mi ktos przyblizyc sprawe w rawnym aspekcie?[/cytat:2ouhtx5u]

Sprawdz Pan miejscowy Regulamin Utrzymania Porzadku i Czystosci w gminie/miescie. Uchwalany jest co jakis czas przez rady gmin i miast i jest prawem miejscowym. Zwykle takie regulaminy zakazuja spalania odpadow ogrodniczych a napewno nie wolno spalac smieci. Straz lub Policja powinna zajac sie takim terrorystami. Zadne powodztwa cywilne, kosztuja i ciagna sie wiecznosc.

A ja odpowiem, że komu nie odpowiadają wiejskie zapachy, niech się przeniesie do zadymionych miast.
Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że na wsi nie ma żadnych spalarni odpadów i jeśli [cytat:rq0rhkvp]"...wiesniaki pala dziady." [/cytat:rq0rhkvp]to tylko dlatego, że są do tego zmuszeni, bo nie mają co z nimi zrobić. Natomiast te pogardliwe określenie mieszkańców wsi - :what: przypomina mi czasy pańszczyźniane.
Trochę więcej wyrozumiałości mieszczuchy :).

[cytat="Janusz M.":vvfj1715]A ja odpowiem, że komu nie odpowiadają wiejskie zapachy, niech się przeniesie do zadymionych miast.
Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że na wsi nie ma żadnych spalarni odpadów i jeśli [cytat:vvfj1715]"...wiesniaki pala dziady." [/cytat:vvfj1715]to tylko dlatego, że są do tego zmuszeni, bo nie mają co z nimi zrobić. Natomiast te pogardliwe określenie mieszkańców wsi - :what: przypomina mi czasy pańszczyźniane.
Trochę więcej wyrozumiałości mieszczuchy :).[/cytat:vvfj1715]

Pchasz sie do EU a potem chcesz kontynuowac palenie smieci ludziom pod oknami jak robili "wiesniaki dziady"? A poszedl won z taka postawa. Nie zalugujesz na bycie w Unii, powinienies mieszkac w Afganistanie tam tez pala smieci na srodku wioski. W cywilizowanych krajach na smieci sa pojemniki do ktorych sie sklada odpady i potem wywozi na wysypiska smieci.Taki pojemnik na odpady nie kosztuje majatek mniej niz butelka okowity ktora leje sie litrami na wsiach. Hipokryta

>W cywilizowanych krajach na smieci sa pojemniki do ktorych sie sklada odpady i potem wywozi na wysypiska smieci.Taki pojemnik na odpady nie kosztuje majatek mniej niz butelka okowity ktora leje sie litrami na wsiach.

Hm, czy wobec tego Włochy są krajem cywilizowanym, czy nie? Może by ich tak wyrzucić z tej Unii?

[cytat="MMPM":fdb6dgcq]>W cywilizowanych krajach na smieci sa pojemniki do ktorych sie sklada odpady i potem wywozi na wysypiska smieci.Taki pojemnik na odpady nie kosztuje majatek mniej niz butelka okowity ktora leje sie litrami na wsiach.

Hm, czy wobec tego Włochy są krajem cywilizowanym, czy nie? Może by ich tak wyrzucić z tej Unii?[/cytat:fdb6dgcq]

a moze cala Unia to zacofana pudernica ktora tylko glosi hasla o globalnym ociepleniu i ochronie srodowiska a tak naprawde to ma w glebokim powazaniu cala te sprawe? zaszokowany bylem widzac spalanie smieci w centrum Kabulu i myslalem ze tam to moze byc jeszcze jakies usprawiedliwienie ale w Europie? W EU? Koniec swiata!!!!

>zaszokowany bylem widzac spalanie smieci w centrum Kabulu

To pewnie żołnierze z Europy byli.

Dziekuje wszystkim za wypowiedzi, juz wiem ze cywilnie bez szans jesli zapach nie oddzialywuje na zdrowie, art 71 ustawy o odpadach i regulamin gminy ;) bardzo wszystkim dziekuje;)

Powrót