Panent w USA a w Polsce

• Autor wątku Autor wątku Uki122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Uki122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam pewien problem, a mianowicie:

Kiedyś wpadłem na świetny pomysł zaprojektowania grafiki na koszulke na urodziny mojego kolegi. Niestety znalazłem taki wzór na koszulkach w Chinach, a było za mało czasu żeby ją ściągać. Postanowiłem sam zaprojektować wzór. Wzorowalem się na niej, lecz wprowadzalem swoje zmiany.

Po wyprodukowaniu sprzedałem kikla koszulek i okazało się że na taki sam pomysł wpadł ktoś z USA i ma z tym firmę.

Jak sprawa wygląda z ochroną patentowa, gdy wzór na koszulkę zaprojektowlem sam wzorujac się na (tak mi się teraz wydaje) podrobce z Chin tamtej firmy, która na pewno ma na ten wzór patent.

Czy może mnie ona oskarżyć o kopię i wszcząć postępowanie przeciwko mnie?

Dziękuję bardzo za odpowiedź i pomoc

Uki122 napisał:
... Jak sprawa wygląda z ochroną patentowa, ...
A co ona ma mieć do tego, owa grafika była zarejestrowanym znakiem towarowym:?:
Uki122 napisał:
... Wzorowalem się na niej, lecz wprowadzalem swoje zmiany.

Po wyprodukowaniu sprzedałem kikla koszulek ...
Z dużym prawdopodobieństwem, graniczącym z pewnością, popełniłeś przestępstwo bo zapewne nie uzyskałeś zgody autora utworu pierwotnego na korzystanie i rozporządzanie swoim opracowaniem.

LeszsekS napisał:
A co ona ma mieć do tego, owa grafika była zarejestrowanym znakiem towarowym:?:

Nie, ta grafika nie była wykorzystywana jako znak towarowy.

LeszsekS napisał:
Z dużym prawdopodobieństwem, graniczącym z pewnością, popełniłeś przestępstwo bo zapewne nie uzyskałeś zgody autora utworu pierwotnego na korzystanie i rozporządzanie swoim opracowaniem.

Grafika różni się od grafiki koszuli z Chin, bo to na niej się wzorowałem, tak samo jak różni się od grafiki z USA, a to własnie z tą firmą mam problem. Czy oni mogą mi teraz stawiać zarzuty jak nie miałem zamiaru kopiowania ich produktu jak nawet nie miałem świadomości, że takowa istnieje, tylko wypromować swoją markę?

Uki122 napisał:
... Grafika różni się od grafiki koszuli z Chin, bo to na niej się wzorowałem, tak samo jak różni się od grafiki z USA, a to własnie z tą firmą mam problem. ...
Co nie oznacza, że Twoje działanie to opracowanie cudzego utworu ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.
Uki122 napisał:
... Czy oni mogą mi teraz stawiać zarzuty jak nie miałem zamiaru kopiowania ich produktu jak nawet nie miałem świadomości, że takowa istnieje, ...
Czy Ty czytasz sam siebie :?:
Uki122 napisał:
... Wzorowalem się na niej, ...
Czego nie miałeś świadomości:?: Istnienia cudzego utworu, który opracowałeś, potem wykorzystałeś.

Powrót