Papierosy,alkohol-przewóz zza granicy / sprzedaż własnych wyrobów

• Autor wątku Autor wątku Parsi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Parsi

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam!
Chciałbym spytać o parę kwestii związanych z prawem przewozu wyrobów
alkoholowych i tytoniowych z krajów nie wchodzących w skład UE,oraz
o prawo sprzedaży własnych wyrobów osobom znajomym oraz nieznajomym.

1. Czy jest jakaś granica przewozu alkoholu i tytoniu z Rosji i Ukrainy
i czy można znajoma osoba z Rosji lub Ukrainy może przesłać pocztą takie wyroby i w jakiej ilosci?

2. Czy sprzedaz własnych wyrobów, tj.kompotów,papierosów itp osobom znajomym jest uregulowana prawnie,
i jak ma się sprzedaż ukryta, tzn spotkałem się z zakazem sprzedazu biletów na mecz i na wirtualnych
sklepach ludzie obeszli to w sposob, ze sprzedawali szal za 150zł a bilet gratis, czy było to zgodne z prawem
i czy tak samo można zrobić w przypadku zakazu sprzedazy własnych wyrobów, np sprzedaje husteczki higieniczne za 5zł
a gratis dołączam kompot.

Przykłady nie są zbyt poważne, ale chodzi mi głównie czy takowe przedsiewzięcia z udziałem innych produktów byłyby legalne.

Proszę o odpowiedz, pozdrawiam!

Rozumiem ze pytanie ciezkie lecz na pewno sa tacy co potrafia na nie odpowiedziec :)

papierosy...

bez opłat możesz przywieżc ( nie pamiętam dokładnie ) ale chyba 1 l alkoholu i 1 karton papierosów, powyżej tej ilości jest obowiazek zapłaty cła ( w przypadku importu z krajów trzecich tzn nie z ue). to samo dotyczy się przesyłek pocztowych.w kwestii sprzedaży znajomym i nieznajomym jest tak że jak każda działalnośc gospodarcza jest uregulowana w prawie ( podatki zgłoszenie działalności itp). natomiast nie bardzo rozumiem sprzedaż wyrobów własnych jak chodzi ci o papierosy. czy je sam produkujesz???? są one towarem akcyzowym zharmonizowanym i jako takie podlegaja obowiązkowi produkcji w składzie podatkowym ( pomijam wątek akcyzowy) co do kompotu się nie wypowiadam :) pozdrawiam

Powrót