P
Parsi
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 30
Witam!
Chciałbym spytać o parę kwestii związanych z prawem przewozu wyrobów
alkoholowych i tytoniowych z krajów nie wchodzących w skład UE,oraz
o prawo sprzedaży własnych wyrobów osobom znajomym oraz nieznajomym.
1. Czy jest jakaś granica przewozu alkoholu i tytoniu z Rosji i Ukrainy
i czy można znajoma osoba z Rosji lub Ukrainy może przesłać pocztą takie wyroby i w jakiej ilosci?
2. Czy sprzedaz własnych wyrobów, tj.kompotów,papierosów itp osobom znajomym jest uregulowana prawnie,
i jak ma się sprzedaż ukryta, tzn spotkałem się z zakazem sprzedazu biletów na mecz i na wirtualnych
sklepach ludzie obeszli to w sposob, ze sprzedawali szal za 150zł a bilet gratis, czy było to zgodne z prawem
i czy tak samo można zrobić w przypadku zakazu sprzedazy własnych wyrobów, np sprzedaje husteczki higieniczne za 5zł
a gratis dołączam kompot.
Przykłady nie są zbyt poważne, ale chodzi mi głównie czy takowe przedsiewzięcia z udziałem innych produktów byłyby legalne.
Proszę o odpowiedz, pozdrawiam!
Chciałbym spytać o parę kwestii związanych z prawem przewozu wyrobów
alkoholowych i tytoniowych z krajów nie wchodzących w skład UE,oraz
o prawo sprzedaży własnych wyrobów osobom znajomym oraz nieznajomym.
1. Czy jest jakaś granica przewozu alkoholu i tytoniu z Rosji i Ukrainy
i czy można znajoma osoba z Rosji lub Ukrainy może przesłać pocztą takie wyroby i w jakiej ilosci?
2. Czy sprzedaz własnych wyrobów, tj.kompotów,papierosów itp osobom znajomym jest uregulowana prawnie,
i jak ma się sprzedaż ukryta, tzn spotkałem się z zakazem sprzedazu biletów na mecz i na wirtualnych
sklepach ludzie obeszli to w sposob, ze sprzedawali szal za 150zł a bilet gratis, czy było to zgodne z prawem
i czy tak samo można zrobić w przypadku zakazu sprzedazy własnych wyrobów, np sprzedaje husteczki higieniczne za 5zł
a gratis dołączam kompot.
Przykłady nie są zbyt poważne, ale chodzi mi głównie czy takowe przedsiewzięcia z udziałem innych produktów byłyby legalne.
Proszę o odpowiedz, pozdrawiam!