Papierosy w dozwolonej ilości, a konfiskata

• Autor wątku Autor wątku vulkano
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vulkano

Użytkownik
Odpowiedzi
127
Witam,

Od niedawna prowadzę firmę zajmującą się m.in. handlem, wynajmem i naprawą pojazdów. Zauważyłem, że opłaca się kupować rozbite (i nie tylko) samochody oraz przyczepy w Anglii. W ubiegłym miesiącu wraz z grupą znajomych postanowiłem zrobić rekonesans. Szukaliśmy trochę "na pałę", trochę z ofert na ebay i w kilku komisach. Byliśmy kilka razy lecz udało mi się kupić w okazyjnej cenie tylko jeden samochód. Stwierdziłem, że za dużo zachodu jest z tym szukaniem w ciemno i dobrze byłoby mieć kogoś na miejscu. Wówczas dwóch braci (moich wieloletnich znajomych) zaproponowało, że oni poszukają pracy w Anglii i jednocześnie będą mi wyszukiwać odpowiednie okazje w zamian za prowizję po ich sprzedaży. Zgodziłem się bez wahania. Użyczyłem im owego, wcześniej zakupionego samochodu, żeby mieli się czym poruszać. Dziś dowiedziałem się, że zatrzymali im na granicy 43 wagony papierosów (3 osoby) i mój samochód. Z relacji jednego z braci wynika, że kiedy kobieta ze straży granicznej zapytała czy wiezie papierosy, powiedział, że wiezie 43 wagony (podobno mógł wieźć nawet 48 lub więcej) na 3 osoby - na użytek własny. Wówczas kazała mu pokazać, po czym stwierdziła, że ostatnio przekraczał granicę kilka razy więc na pewno wiezie papierosy na handel i rekwirują papierosy oraz MÓJ samochód.

Szukam sensownej porady, a najlepiej skutecznego prawnika, który upora się z tym raz dwa. Znajomy twierdzi, że nie podpisywał żadnych dokumentów. Sprawa z dnia dzisiejszego i dosyć pilna - będę zatem wdzięczny za szybką pomoc.

Powrót