Parabank sprzedał nieistniejące zobowiązanie finansowe

• Autor wątku Autor wątku qwerty18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qwerty18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Moja mama wzięła pożyczkę w Aasa na okres 36 miesięcy na kwotę 5000 (całkowita kwota z prowizjami i innymi ukrytymi kosztami to 16 tysięcy). Po około 11 miesiącach miała problemy ze spłatą (może 1 rata do tyłu) i dostała jakieś wezwanie do natychmiastowej spłaty 10 tysięcy. To pismo trafiło w moje ręce i postanowiłem natychmiast spłacić kredyt w całości.

11 maja 2023 roku był telefon na infolinie Aasa z prośbą o podanie kwoty potrzebnej do całkowitego spłacenia kredytu. Tego samego dnia wysłałem przelewem internetowym całą kwote podaną przez infolinie Aasa, gdzie w tytule wpisałem nr pożyczki, nr klienta i dopisałem "całkowita spłata kredytu na rzecz XXXX). Po paru dniach otrzymałem Smsa od Aasa o spłacie kredytu i możliwości odbioru potwierdzenia przez e-mail.

29 czerwca odebrałem ze skzynki zwykły list wystawiony 16 czerwca gdzie:

Dostałem informacje o przeniesieniu wierzytelności (cesja) do Ultimo S.A. z dniem 31 maja 2023. i prośbą o wpłatę około 10800zł na ich konto.

No i tu zaczyna się spychologia kompletna.

Dzwonię do Aasa z prośbą o wyjasnienie jakim cudem kredyt spłacony 11 maja, a zamknięty w Bik- biurze informacji kredytowej 13 maja 2023 (wykupiłem pełen raport 29 czerwca) został sprzedany do firmy windykacyjnej Ultimo S.A. z dniem 31 maja 2023r. Nie byli w stanie mi odpowiedzieć i kazali mi dzwonić do Ultimo. Dzwonię do ultimo, a oni chcą w/w potwierdzenie spłaty kredytu.

Napisałem e-mail do Aasa z prośbą o przesłanie potwierdzenia spłaty kredytu w PDF/JPG na e-mail to tamci mi odpowiedzieli:
"Dzień dobry,

dziękuję za wiadomość. Informuję, że pożyczka została przekazana do nowego wierzyciela - firmy Ultimo. Firma Ultimo otrzymała pełną historię spłat Pani pożyczki i dokumentację w celu obsługi Pani sprawy. Prosimy o kontakt pod podanym numerem 800 804 904 w sprawie ustalenia statusu sprawy.

W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu z infolinią pod numerem 22 46 00 300 lub 801 40 40 40."

W końcu wszedłem na portal Aasa Polska S.A i zalogowałem się po peselu mamy do ich serwisu. a tam widać, że jest spłacone ( jakiegoś normalnego pisemnego potwierdzenia dać nie chcą na e-mail mimo, że w smsie w okolicach 15 maja informowali o takiej możliwości.

Wysłaem e-maila do ultimo ze wszystki załącznikami:

1. Potwierdzenie transakcji wygenerowane elektronicznie przez bank dotyczące spłaty w/w pożyczki 11 maja
2. Zrzut z raportu bik z zamknięciem zoobowiązania kredytowego dnia 13 maja 2023r.
3. Zrzut ekranu ze strony Aasa

Na dzień dzisiejszy brak odpowiedzi

W końcu na infolinii Ultimo powiedzieli, że odniosą się w ciągu 30 dni do tego emaila i "NAJPEWNIEJ" nie będzie trzeba dopłacać więcej niż 50zł.

To ja sobie myślę, dlaczego ja mam mam ponosić jakiekolwiek dodatkowe koszty prawdopodbnie koszty cesji i listów z wezwaniem skoro to nie moja wina.

Byłbym wdzięczny za porady.

A czasem sprzedaż nie istniejącego długo jest przestępstwem? W sensie ktoś z Aasa nie popełnij przestępstwa na niekorzyść Ultimo?
Trzeba by się było dowiedzieć kiedy Ultimo kupiło od Aasa "wierzytelność"

rafmik napisał:
11 maja 2023 roku był telefon na infolinie Aasa z prośbą o podanie kwoty potrzebnej do całkowitego spłacenia kredytu. Tego samego dnia wysłałem przelewem internetowym całą kwote podaną przez infolinie Aasa, gdzie w tytule wpisałem nr pożyczki, nr klienta i dopisałem "całkowita spłata kredytu na rzecz XXXX). Po paru dniach otrzymałem Smsa od Aasa o spłacie kredytu i możliwości odbioru potwierdzenia przez e-mail.
rafmik napisał:
Dostałem informacje o przeniesieniu wierzytelności (cesja) do Ultimo S.A. z dniem 31 maja 2023. i prośbą o wpłatę około 10800zł na ich konto.
rafmik napisał:
A czasem sprzedaż nie istniejącego długo jest przestępstwem?
umowa cesji została podpisana w dniu 31 maja, ale znając wszelkiego rodzaju umowy cesji a dokładnie treść takiej umowy nie jesteśmy określić warunki sprzedaży wierzytelności, być może plik w którym znajdowała się wierzytelność do sprzedaży został utworzony o wiele wcześniej dla kupującego stąd taka sytuacja, zatem nie można mówić o jakimś tam przestępstwem nie mając żadnych dokumentów przed nosem w celu ich analizy. Co do spłaty zobowiązania, jeżeli zostało one spłacone przed czasem, to należy się zwrot proporcjonalny wszelkich pobocznych opłata (prowizja i inne wymyślone opłaty) a znając tę instytucje finansową to niezła była tam lichwa, zatem proponuję skupić się na zwrocie, co do Ultimo proszę nic nie wpłacać, to powinno zostać rozliczone pomiędzy sprzedającym a kupującym rzekomą wierzytelność.

Spłacono w sumie 14 tysięcy w okresie niespełna 1 roku. Data zawarcia umowy 27.05.2023, a zamknięcie kredytu 13 maja 2023r.

Tak wygląda umowa z aasa

Mogę coś odzyskać , czy dać sobie spokój?

pożyczono 5.000 zł
do zwrotu 16.129 zł
ile wpłacono w celu zamknięcia kredytu?
data zawarcia umowy?
data zamknięcia kredytu?

w sumie wpłacono ponad 14 tysięcy. (musiałbym wszystko zliczyć)
Ostatnia wpłata to 8853, 00 PLN 11 maja przelewem internetowym

Data zawarcia umowy 27 maja 2022
Data zamknięcia kredytu w bik 13 maja 2023

qwerty18 napisał:
w sumie wpłacono ponad 14 tysięcy. (musiałbym wszystko zliczyć)
Ostatnia wpłata to 8853, 00 PLN 11 maja przelewem internetowym
pytam czy spłacono całkowitą kwotę pożyczki czyli te 16.000 zł, gdyż chciałbym ci wstępnie wyliczyć zwrot proporcjonalny opłat około kredytowych.

Nie, spłacono około 14 tysięcy i kredyt został zamknięty przez Aasa.

qwerty18 napisał:
Nie, spłacono około 14 tysięcy i kredyt został zamknięty przez Aasa.
a posiadasz stosowne pismo o zamknięciu zobowiązania?

zatem, w przypadku zamknięcia pożyczki po uiszczeniu całości pożyczki wraz z kosztami tej pożyczki (16.000) do zwrotu należy się 7556.39 zł w zaokrągleniu i orientacyjnie, ponieważ nie jest wiadomo jaką kwotę pożyczkobiorca przekazał pożyczkodawcy a ten zamknął kredyt, to należałoby pomniejszyć wyliczoną kwotę zwrotu o różnicę pomiędzy całkowitą kwotą do spłaty minus kwotę jaką spłacił pożyczkobiorca pożyczkodawcy a ten zamknął kredyt.

Ostatnia edycja:
Hej, @robinson21 sprawa się rozkręca ponownie. Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc.

Mama spłaciła 5710.00 PLN (mam wszystkie dowody wpłat dokonane w celu spłaty kredytu pomiędzy 12.07.2022, a 10.05.2023)

11 maja ja jednym przelewem dopłaciłem 8853.00 PLN.
W sumie wpłacono 14563 PLN

Według płatnego raportu bik w.w zobowiązanie kredytowe zostało otwarte 27.05.2022r i zamkniete 13.05.2023r

Wczoraj 10.07.2023 odebrała w.w polecony nadany 26.06.2023r.
Starałem się zakryc dane wrażliwe.

Dzisiaj w związku z tym pismem zadzwoniła na infolinie prosząc o w/w zwrot i odbiła się od ściany.

1.Infolinia nic nie wie o tym piśmie
2. Po przeczytaniu na głos w/w pisma infolinia mówi, że jest nieaktualne
3. Infolinia Aasa zbywa mame, sugerając załatwianie tej sprawy z Ultimo.

Krótko mówiąc kabaretu ciąg dalszy.

1.Byłbym wdzieczny za wyliczenie należnego mojej mamie zwrotu środków, jeśli takowy się należy.

2.Jeśli nie możesz lub nie chcesz byłbym wdzieczny za pokazanie formuły na podstawie której w.w zwrot się wylicza.

3.Jak dochodzić w ostateczności na drodze prawnej i od kogo nadpłaconego kredytu? Ultimo, czy aasa?

Ostatnia edycja:
A jaką kwotę wyliczyła firma pożyczkowa do zwrotu w tym piśmie jeżeli można wiedzieć?

robinson21 napisał:
A jaką kwotę wyliczyła firma pożyczkowa do zwrotu w tym piśmie jeżeli można wiedzieć?

Nic nie wyliczyła. Zakryłem tylko dane osobowe i nr pożyczki w Aasa.

Nie moge edytować, ale w tym piśmie nie zgadza się numer pożyczki. Podali numer drugiej pozyczki (jakieś 3000), która została spłacona lata temu. Kompletny cyrk moi drodzy :(

w przypadku spłaty zobowiązania przed czasem i w całości, zwrot częściowy kosztów poza odsetkowych np. (prowizja), w tym przypadku jest to kwota 5581,15 zł w założeniu że kredyt został zamknięty w dniu 13.05.2023 r.

w przypadku gdy zobowiązanie zostało spłacone w dniu 13.05.2023 roku kwotą 14.563,00 i pożyczkodawca zamknął zobowiązanie, to według moich wyliczeń:
- po pierwsze - zaoszczędzono już kwotę 1.566,52 zł,
- po drugie - jeżeli od kwoty 5581,15 - 1566,52 to do zwrotu powinno być jeszcze 4014,63 według moich obliczeń, jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

qwerty18 napisał:
3.Jak dochodzić w ostateczności na drodze prawnej i od kogo nadpłaconego kredytu? Ultimo, czy aasa?
co do tego pytania, to w związku z rzekomą umową cesji pomiędzy Aasa a Ultimo wysłałbym wezwanie do zwrotu poza odsetkowych kosztów pożyczki do obu stron, biorąc pod uwagę pismo które zostało odebrane przez twoją mamę oraz to, że była rzekoma cesja spłaconego kredytu do Ultimo.

Do Aasa wysłałbym takie oto pismo:

cytuję:

"Dotyczy:
Umowa pożyczki nr: …………….. z dnia ………….. roku.

W związku z całkowitą wcześniejszą spłatą zobowiązania kredytowego nr ( ) z dnia [data zawarcia umowy kredytowej] wnioskuję o proporcjonalny zwrot kosztów początkowych tj. prowizji, opłat administracyjnych, z tytułu skróconego okresu obowiązywania umowy kredytowej.

Jako podstawę powyższego wniosku wskazuje:
• 49 ust. ustawy o kredycie konsumenckim
• Wspólna interpretacja powyższego artykułu przyjętą przez Rzecznika Finansowego i Prezesa UOKiK z dnia 16.05.2016r.

Wnioskuję, aby proporcjonalny zwrot kosztów początkowych tj. prowizji, opłat administracyjnych, z tytułu skróconego okresu obowiązywania umowy kredytowej, był wyliczany zgodnie z interpretacją przyjętą przez Rzecznika Finansowego i Prezesa UOKiK. Zwrotu proszę dokonać na mój nr rachunku: [numer Twojego konta bankowego]

Bardzo proszę o przesłanie na mój adres korespondencyjny pisemnej odpowiedzi na powyższą reklamację. W sytuacji gdy moją prośba nie zostanie spełniona jestem zdecydowany poinformować oraz prosić o interwencję organy państwowe tj. Rzecznika Finansowego, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów i Komisję Nadzoru Finansowego."

i zaczekał na reakcje pożyczkodawcy.

To co mi odpowiedziało Aasa po wysłaniu emaila z twoim pismem @robinson21"

Dzień dobry,

dziękuję za wiadomość. Zobowiązanie numer 500224254 nie zostało przez Panią spłacone przedterminowo.

Umowa została wypowiedziana ze względu na brak wpłat zgodnie z harmonogramem. Następnie doszło do cesji wierzytelności na rzecz firmy Ultimo. W celu ustalenia statusu zobowiązania proszę o kontakt z aktualnym wierzycielem pod numerem 800 804 904. Żądanie zwrotu jest bezzasadne.

W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu z infolinią pod numerem 22 46 00 300 lub 801 40 40 40.

Powinienem teraz wysłać to samo pismo do ultimo, czy coś innego sugerujesz. Tak jak wpominałem cesja w piśmie od Ultimo przypada na 31 maja 2023 roku

qwerty18 napisał:
Zobowiązanie numer 500224254 nie zostało przez Panią spłacone przedterminowo.
czyli według wierzyciela pożyczka nie została spłacona wcześniej, zatem nie ma co na razie szukać jakichkolwiek zwrotów,

robinson21 napisał:
czyli według wierzyciela pożyczka nie została spłacona wcześniej, zatem nie ma co na razie szukać jakichkolwiek zwrotów,

To nie wiem dalczego Aasa zamknęła zobowiązanie w biku 13 maja, wysłała smsa o spłacie pożyczki, a w ich serwisie klienta pożyczka widnieje jako spłacona. Po kolejnej rozmowie telefonicznej z assa, oni nadal nie przekazali tych 9 tysiecy do Ultimo (potwierdzone dzisiaj 12 lipca). Jak długo mogą czekać? Konsultant na infolinii tylko przeprosił moją mamę za taką sytuacje i obiecał wysłać pieniądze do Ultimo do końa tygodnia... Niechciałbym, aby znowu jakiś mini dług na 300 złotych zaczął krążyć i po kilku latach ultimo próbowało egzekwować coś pokroju 300zł + 900zł odsetek.:confused:

qwerty18 napisał:
To nie wiem dalczego Aasa zamknęła zobowiązanie w biku 13 maja,
to pytanie do wierzyciela,

na chwilę obecną czekałbym na ruch nowego wierzyciela,

robinson21 napisał:
to pytanie do wierzyciela,

To było moje pierwsze pytanie do nich w czerwcu, które było zadawane wielokrotnie poprzez e-mail i infolinie (pewnie z 5 razy). Za każdym razem byłem zbywany tym, że nie są już stroną i wszystkie pytania należy keirować do nowego wierzyciela.

Na czacie Ultimo konsultant potwierdził, że kredyt jest spłacony i potwierdził, że wystąpiła nadpłata w kwocie 45zł, które wysłali wczoraj pocztą.

Napisałem, że chcę potwierdzenie spłacenia w/w zobowiązania na email i się zgodzili. Póki co czekam.

Powrót