Paragon, a DG

• Autor wątku Autor wątku tomp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
od jakiegoś czasu szperam po forach i cały czas nie mogę dojść do jakichś odpowiednich wniosków dlatego musiałem jednak napisać tego posta.
Chodzi mi mianowicie o otwarcie DG zajmującej się handlem ubraniami sportowymi ale nie tylko sprowadzanymi z UK. Mam do tego stosowne warunki transportowe i nie tylko oraz dostępny lokal do wynajęcia. Występuje niestety jeden wielki problem a mianowicie będę chciał się zaopatrywać w sklepach zagranicznych, które nie wystawiają Faktur Vat. i tu rodzi się pytanie....
1. Czy w takim razie sam paragon na którym nie ma ani adresów ani żadnych nazw może być dowodem zakupu.
2. Wybrać ryczałt czy kartę podatkową? (co byłoby lepsze dla mnie o ile to w ogóle możliwe)

nigdzie nie ma jednej jasnej odpowiedzi na ten temat dlatego go załozyłem i z góry dziękuję za odpowiedź

Ostatnia edycja:
1. Na podstawie paragonu sporządzasz specyfikację. Ale skoro chcesz być podatnikiem ryczałtowym, to jest Ci to potrzebne wyłącznie do prowadzenia magazynu i sporządzenia spisu z natury na koniec roku kalendarzowego.

2. Handel na karcie się nie opłaca (no chyba że będziesz miał gigantyczne obroty). Jeśli naprawdę chcesz być podatnikiem ryczałtowym (karta to też rodzaj ryczałtu), to lepiej ryczałt od przychodów ewidencjonowanych.

Powrót