Paragon dla klienta indywidualnego - czy tylko z kasy?

• Autor wątku Autor wątku lukpio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukpio

Użytkownik
Odpowiedzi
116
Witajcie,
Prowadzę działalność gospodarczą świadczącą usługi głównie dla firm i rozliczenie następuje w oparciu o fakturę VAT 23%. Jednakże chciałbym poszerzyć swoją działalność o usługi dla klienta indywidualnego który nie oczekuje ode mnie wystawienia faktury VAT a wolę jakiś dokument wystawić bo nigdy nie wiadomo z kim mamy do czynienia. I teraz moje pytanie do Was. Czy przy obecnym stanie przepisów podatkowych, muszę koniecznie posiadać kasę fiskalną? Czy może jest możliwość wystawienia takiego dokumentu z komputera?

Jaka mąsz DG ?pkd.
Jeżeli obowiązuje cie zwolnienie to wtedy masz 20k rocznie limit dla osob indywidualnych

PKD główne: 62.01.ZDziałalność związana z oprogramowaniem
PKD dodatkowe: 95.11.Z Naprawa i konserwacja komputerów i urządzeń peryferyjnych

I właśnie usługi związane z dodatkowym PKD, chciałbym świadczyć dla klienta indywidualnego. 20 tysięcy rocznie na 100% nie przekroczę. To będą kwoty raczej do kilkuset złotych miesięcznie. Po prostu czasem ktoś mi coś przyniesie do naprawy i bardziej to robię w celach hobbystycznych (elektronika/informatyka), niżeli zarobkowych. Ale wiecie, nigdy nie wiem kto do mnie przychodzi. Działam co prawda z tymi usługami wyłącznie z polecenia i nigdzie się nie ogłaszam ale ludzie idą bo podobno naprawiam rzeczy, które serwis kazał klientowi wyrzucić i kupić nowy sprzęt :D no i jakaś lekka obawa jest bo nigdy nie wiem z kim mam do czynienia. Usługi powiązane z PKD głównym świadczę dla konkretnych firm na podstawie zawartych długoterminowych umów i rozliczam je w oparciu o fakturę VAT.

Ostatnia edycja:
Powrót