Parodia parodii gazety - czy istnieją ograniczenia prawne

• Autor wątku Autor wątku vonm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vonm

Użytkownik
Odpowiedzi
176
Jeśli bym zrobił parodię artykułu z jakiegoś poczytnego źródła i umieścił bym w nim informacje, które mogą narazić jej wizerunek na szwank, mogę być oskarżony o pomówienie.

Przykład: Sporządzam fejkowy artykuł, parodiujący medium Y w którym zarzuca się znanemu politykowi przyjęcie wielkiej łapówki. Oczywiście podlegam wówczas sankcji prawnej, gdyż taki fejk jest - jakkolwiek to zabrzmi - pomówieniem o pomówienie.

Ale czy taka sama sankcja grozi mi, jeśli fejk parodiował by medium X które samo deklaruje, że wszystkie informacje na nim zawarte są fikcyjne i nie należy traktować poważnie?

Przykład medium X pisze artykuły o absurdach typu latające samochody czy informacje o polityku, który wpław przepłynął z Polski do Szwecji. I ja sporządzam artykuł - parodiujący owe medium - w którym jest zawarta informacja, że redaktor naczelny zwiedził wszystkie agencje towarzyskie na Reeperbahn w Hamburgu.

Czy fakt, że medium samo się określa jako prezentujące zmyślone informacje, to czy autor fejków parodiujących owe medium podlega karze na takiej samej zasadzie jak autor fejków parodiujących media rzetelne?

Powrót