Paserstwo

• Autor wątku Autor wątku rosaa87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rosaa87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!!
Mam dość duży problem i nie wiem co mam robić!!!
Jestem oskarżony o czyn z artykułu 191 1 kodeksu karnego to jest o umyślne paserstwo. Sprawa trwa już ponad 2 lata, a rozchodzi się o nabycie żekomo skradzionych części samochodu. W sądzie grodzkim bez żadnego rozpoznania sprawy dostałem wyrok skazujący (zreszta bez mojego udziału i przesłuchania kogokolwiek) na 10 miesięcy ograniczenia wolności 30 godz. w miesiącu do odpracowania przez 2 lata grzywnę w wysokości 3500 zł oraz pokrycie kosztów sądowniczych. chciałbym nadmienić że samochód to citroen zx z 1992 roku o wartości 1800zł . Oczywiście odwołałem się i wynajełem adwokata po 1,5 roku wygrałem sprawe ponosząc koszty 2500 zł prokurator odwołał się i apelacja została przyjęta. Nadmienie że muszę płacić za samochód ubezpieczenie 1600zł a sprawa się ciągnie.
W tej sytuacji mimo że jestem niewinny mam dość i nie wiem czy mam się przyznać do czegoś czego nie popełniłem abym miał wkońcu spokujj!!
Proszę doradźcie co mam zrobić pozdrawiam

Jeśli się przyznasz do czegoś, czego nie zrobiłeś, to prawdopodobnie zostaniesz ukarany i poniesiesz nie tylko karę ale i koszty całego procesu. Na pewno o taki "spokujj" Ci chodzi?

BTW: Paserstwo to nie art. 191 k.k.

w takim razie proszę mi powiedzieć jaki to jest art za paserstwo i jaka kara za to grozi

Art. 291. [paserstwo umyślne]
§ 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej
zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Art. 292. [paserstwo nieumyślne]
§ 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może
przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa
lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

a mogę jeszcze poprosić o art za wyłudzenie, bardzo prosze...(art i wysokość kary)

Co dokładnie znaczy "wyłudzenie"?

no np jak ktoś wzioł kase z banku na fałszywe zaświadczenie i nie spłacal później to siechyba wyłudzenia nazywa?

Kodeks karny:

Art. 297.
§ 1. Kto, w celu uzyskania dla siebie lub kogo innego, od banku lub jednostki organizacyjnej prowadzącej podobną działalność gospodarczą na podstawie
ustawy albo od organu lub instytucji dysponujących środkami publicznymi - kredytu, pożyczki pieniężnej, poręczenia, gwarancji, akredytywy, dotacji, subwencji, potwierdzenia przez bank zobowiązania wynikającego z poręczenia lub z gwarancji lub podobnego świadczenia pieniężnego na określony cel gospodarczy, elektronicznego instrumentu płatniczego lub zamówienia publicznego, przedkłada podrobiony, przerobiony, poświadczający nieprawdę albo nierzetelny dokument albo nierzetelne, pisemne oświadczenie dotyczące okoliczności o istotnym znaczeniu dla uzyskania wymienionego wsparcia finansowego, instrumentu płatniczego lub zamówienia,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
(...)
§ 3. Nie podlega karze, kto przed wszczęciem postępowania karnego dobrowolnie
zapobiegł wykorzystaniu wsparcia finansowego lub instrumentu płatniczego,
określonych w § 1, zrezygnował z dotacji lub zamówienia publicznego albo zaspokoił
roszczenia pokrzywdzonego.

Art. 286.
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia
jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot

§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
§ 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie
następuje na wniosek pokrzywdzonego.

a co byłeś za to karany? jeśli tak to ile ci dali?

Powrót