Pasozyty/nicienie w jedzeniu

• Autor wątku Autor wątku jaccon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaccon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serecznie,
w zeszłym tygodniu kupiłam rybę wedzona ( hermatycznie zamknieta) - po spozyciu 3/4 danej ryby, zauwazyłam, że w mięsie znajduja sie glisty (martwe). Moje pytanie - czy moge żadać od producenta- zakupowca danego produktu odszkodowania ? Jakie sa moje prawa konsumenta - obawiam sie, ze po rozmowie z "ich" rzecznikiem zostana mi przedstawime artukuły i paragrafy, które nic nie beda mi mówiły oprócz tego, że dostane zwrot kosztu zakupionej ryby.
Nie zależy mi na "kokosach " , nay żądanie zwrotu kosztów badań na obecność larw w moim i mojego dziecka organiźmie bedzie ok. ?
p.s - wysłałam wszelkie zdjęcia ukazujące tak rybe jak i robaka, paragon oraz opakowanie fgdzie de facto data spozycia okazała się po terminie.
Proszę o odpowiedzi na moje pytania.
Dziękuje serdecznie.

owszem szukałam w przeglądarce - tak temat odnośnie odszkodawania może i był wałkowany - jednakze nikt nie pisał,ze dochodzi o zwrot kosztów badan w kierunku obecności pasożytów. koszt samej ryby to śmiech - ale badania już klasyfikuja sie na pozionie 500 do nawet 1000 zł.
Poza tym, nikt nie pisał równiez o tym kto w takiej sytuacji jest winny - zakupowiec, producent, czy moze sklep który ma w ofercie dany produkt - po dacie do spozycia.
Będe wdzięczna za przesłani linku do podobnego problemu- sama nie znalazłam.
Dziękuje :)

Nie miałem na mysli "odszkodowania" tylko temat poswiecony zepsutemu jedzeniu lub napojom.

Po nakresleniu sprawy lekarzowi POZ calkiem mozliwe ze wystawi skierowanie refundowane przez NFZ.

Jak udowodnisz, że to ryba, którą kupiłaś w tym sklepie? Jak udowodnisz, że glisty były tam w momencie zakupu? Jak udowodnisz, że kupiona ryba była przeterminowana?

Tak jak napisałam wczesńiej - ryba była hermetycznie pakowana wraz z etykieta, która opiewała na datę niezgodna z terminem spozycia. Dołączyłam również paragon fiskalny, który posiada date sprzedaży owej ryby wraz z gramatura która pokrywa sie z tą ,która widnieje na "opakowaniu". Nicienie - zaniosłam do pobliskiego weterynarza, który stwierdzi, że sa to nicienie występujace w Wszystko udokumentowane na zdjęciach. Sklep poinformowany na drugi dzień po zakupe "trefnej ryby"

Powrót