paszport a dowód

• Autor wątku Autor wątku jagoda709
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagoda709

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
jestem zameldowana w polsce i niemczech konczy mi sie wazność dowodu ale nie moge jechac do polski ponieważ moj mąż jest osobą leżącą .w konsulacie mogę wyrobić sobie paszport ale czy on bedzie ważny na terenie polski tak jak dowód i co z mężem jeśli on nie dojedzie do konsulatu bo nie da rady czy przyjadą do domu

Ostatnia edycja:
Paszport oraz dowód osobisty posiadają taką samą wartość, potwierdzają tożsamość jak i również obywatelstwo.

To nie jest do konca prawda, bo osoby zameldowane i mieszkajace w Polsce maja obowiazek posiadania dowodu osobistego, tylko osoby bez zameldowania w Polsce i mieszkajace za granica nie musza posiadac dowodu.

Osoba niepelnosprawna mieszkajaca w Polsce moze zwrocic sie do urzedu miasta w ktorym mieszka, zeby pracownik przyszedl do niego do domu z wnioskiem na dowod, za granica takiej mozliwosci nie ma

Po pierwsze ambasada nie zajmuje sie paszportami, tylko konsulaty/wydzialy konsularne. Po drugie do paszportu potrzebne jest pobranie odciskow palcow za pomoca specjalnego urzadzenia podlaczonego do komputera. W konsulatach pracuje pare osob, jakby oni mieli jezdzic po Niemczech z calym sprzetem do pobierania odciskow palcow do jednej osoby, to kolejki w konsulatach bylyby jeszcze dluzsze niz sa

Powrót