Paszport a zameldowanie

• Autor wątku Autor wątku marta1952
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta1952

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam! Syn przebywa w Holandii od 5 lat i tam jest zameldowany na stałe. W Polsce się wymeldował z pobytu stałego.Posiada dowód osobisty polski,na którym adres zamieszkania jest praktycznie nieaktualny. W związku z powyższym mam pytanie: czy syn może sobie wyrobić paszport w konsulacie w Holandii i w tym paszporcie będzie widniał adres stałego zameldowania holenderskiego? Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
a to w paszportach polskich wpisują adres ?

syn może sobie wyrobić dowód w Polsce

Syn nie chce być zameldowany w PL ,bo w Holandii się zameldował na pobyt stały. Czy w paszportach w ogóle jest wpisywany adres stałego meldunku,bo patrzę na mój sprzed 20 lat,to nie widzę adresu.

Ponadto proszę napisać - na pewno w konsulacie RP w Amsterdamie syn będzie mógł sobie paszport wyrobić - bez przyjazdu do Polski,dowód osobisty swój ma aktualny do 2017 roku i jak długo czeka się na otrzymanie paszportu w Holandii? Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Syn nie chce być zameldowany w PL

nie musi mieć zameldowania w Polsce aby wyrobić dowód , w paszportach nie wpisują zameldowania

Paszporty drukowane są centralnie w Polsce. W związku z tym czas oczekiwania na wydanie paszportu przez konsula wynosi około 1 miesiąca.
http://haga.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/sprawy_paszportowe/paszporty_dla_pelnoletnich/

Do otrzymania dowodu osobistego nie jest konieczne zameldowanie. Obywatele polscy zamieszkali na stałe za granicą mają prawo, ale nie obowiązek posiadania dowodów osobistych.
Zgodnie z art. 45 ust. 2 i 3 art. tej ustawy dla osób bez stałego miejsca zameldowania, jak i dla osób na stałe zamieszkałych za granicą, dowód osobisty dla osób bez zameldowania wydaje organ ostatniego miejsca pobytu stałego osoby ubiegającej się o wydanie dowodu osobistego. Jeżeli nie można tego ustalić to dowód osobisty wydaje Urząd Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dowód_osobisty_w_Polsce

Ostatnia edycja:
belunia dziękuję Ci za odpowiedzi udzielone na forum. Ale mi bardziej chodzi o to czy syn może sobie wyrobić paszport w Holandii (nie dowód osobisty) w konsulacie RP bez przyjazdu w tym celu do Polski. Serdecznie Cię pozdrawiam

Syn będąc w Polsce powinien wymienić sobie dowód osobisty i jeżeli NIE jest zameldowany w Polsce, biuro meldunkowe wpisze w miejscu gdzie jest adres: HOLANDIA. Natomiast paszport można wyrobić w polskim konsulacie w Holandii. Dowód tylko w Polsce.

Dziękuję za odpowiedź. Ale,żeby wpisali w dowodzie holenderski adres musi pójść do gminy i wsiąść zaświadczenie o meldunku i przetłumaczyć w Polsce u tłumacza przysięgłego ( a to wszystko piszę dlatego,że potrzebny mu dokument jak przyjedzie do PL, do notariusza, żeby odrzucić spadek po ojcu). Pozdrawiam serdecznie.

Ty chyba nadal nie rozumiesz do konca, ze obywatelom polskim zamieszkalym na stale za granica i nie posiadajacym zameldowania w Polsce w rubryce "adres" w polskim dowodzie nie wpisuja adresu zagranicznego! Do niedawna wpisywano jedynie kraj zamieszkania, a wiec np. "Holandia" i nic wiecej, bez zadnego adresu. Teraz wpisuja po prostu "brak".

A paszport wyrabia sie w konsulacie w kraju zamieszkania, jest tez bez adresu. Mozna od reki dostac paszport tymczasowy na czas oczekiwania na paszport normalny, tyle ze za dodatkowa oplata

Ale mi bardziej chodzi o to czy syn może sobie wyrobić paszport w Holandii (nie dowód osobisty) w konsulacie RP bez przyjazdu w tym celu do Polski.

wstawiałam wyżej link z Ambasady , wystarczyło poczytać

belunia[/B dziękuję i przepraszam Cię - faktycznie nie zauważyłam wyżej zamieszczonego linku,a otworzyłam ten na dole tylko tylko Dziękuję Ci bardzo za cierpliwość! Pogodniak fajny masz nick ale po co aż tak ostro musiałeś mi odpisać? Zrozumiałam już wszystko i serdecznie Was pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót