paszport bez zgody biologicznego ojca?

• Autor wątku Autor wątku anna kosciecha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna kosciecha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam,
proszę o pomoc w takiej kwestii: mam synka który nosi nazwisko biologicznego ojca, nie miałam z nim ślubu, rozstaliśmy się nie widują się, nie znam miejsca pobytu ojca.obecnie jestem mężatką .chodzi o to że dziecko wyjeżdża na zieloną szkołę w między czasie mają wycieczkę do pragi potrzebny paszport.
jaka jest możliwość i czy wogóle jest ,żeby bez ściągania biologicznego ojca wyrobić dziecku paszport.
czy mój mąż może nadać dziecku nazwisko i czy w takim wypadku sytuacja się zmieni czy też muszę zakładac sprawę ?
z góry dziękuję

Najlepiej jak podasz ojca dziecka o pozbawienie praw rodzicielskich i klopot z glowy

Witam ja mam troszkę podobny problem. Jestem po rozwodzie opiekę nad dzieckiem sprawuję ja ojciec dziecka ma przyznane widzenia i spotykają się regularnie płaci również zasądzone alimenty. Chciałabym wyjechać z dzieckiem za granice ojciec dziecka nie wyraża na to zgody :( czy ja jako matka i prawny opiekun dziecka mam jakieś szanse by wyjechać i zacząć nowe życie :?: Bardzo proszę o odpowiedź jest to dla mnie bardzo ważne. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Ja mam taki sam problem.

Adwokat poradził mi abym wystąpiła o wydanie takiej zgody przez Sąd rodzinny ale tam trzeba udowodnić że nie chcę się wywieść dziecka na stałe. Nie mogą odmówić np jeśli dziecko ma obóz zagraniczny. Ale co z tego jak jestem uwiążana od decyzji człowieka z którym jestem rozwiedziona 5 lat??
Polskie prawo niby broni przed wywożeniem dzieci a co im w tym kraju daja??
Jak chciała rodzinne to ze niby nie bo za dużo zarabiam. Jak chce paszport to nagle tatus sie liczy który dziecko ma szeroko i głeboko gdzieś.

Tylko Są w tej sprawie nic więcej

Powrót