paszport dla dziecka a rodzice

• Autor wątku Autor wątku magi13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magi13

Stały bywalec
Odpowiedzi
798
mam pytanko, czy aby wyrobić dziecku paszport potrzebna jest zgoda oojga rodziców?? chodzi mi konkretnie czy istenieje mozliwość by matka wyrobiła dziecku paszport w taki sposób by ojciec o tym nie wiedział?? czytałam na forum że potrzebna jest zgoda obojga rodziców czy jest możliwość ominięcia tego czy jedynie przez sąd?? mąż obawia sie że matka wyrobi dziecku paszport bez jego wiedzy, bo jak twierdzi chce wyjechać na wakacje, jednak zważwszy na warunki bytowe jakie ma obawiamy sie że wyjedzie z kraju za pracą, dlatego mąż nie chce wyrazic zgody na paszport, tym bardziej że gwarantujemy dziecku wakacje w kraju..jak temu zapobiec??

nie uzyska paszportu bez zgody obydwojga rodziców lub wyroku sądowego

jeżeli ojciec ma ograniczone prawa to możesz bez jego wiedzy wyrobić paszport

wiewióreczka32 napisał:
jeżeli ojciec ma ograniczone prawa to możesz bez jego wiedzy wyrobić paszport
nie zgadzam sie z tobą
jeżeli ma odebrane to tak

ojciec ma pełne prawa rodzicielskie, więcej, bardzo zależy mu na dziecku, ma z dzieckiem stałe kontakty i regularnie łoży na utrzymanie dziecka, ale obawia sie że matka może dziecko wywieść za granice gdy stwierdzi że sama ma za granicą naszego kraju większe mozliwości zarobkowe, więc cały sęk w tym by dziecko paszportu nie otrzymało, tym bardziej że małej w zupełnosci wystarczą wakacje w kraju które jej zapewnia właśnie tata.
wiewióreczka32 czytaj uważnie posty, nim odpowiesz na pytanie, bo nie ja chce wyrobic dziecku paszport i ojciec dziecka a mój mąż też tego nie chce, natomiast to jest dążenie matki dziecka

bez zgody ojca,dziecko nie dostanie paszportu,ani nawet dowodu osobistego. Jedynie wyrok Sądu może spowodować,że zgoda ojca nie jest potrzebna.No i przy załatwianiu formalności muszą być oboje rodzice,chyba,że jedno z nich da zgodę pisemną potwierdzoną przez notariusza,wtedy wystarczy,że jest jedno z rodziców.

nie wyrok, a postanowienie sądu (postępowanie nieprocesowe- na wniosek). I jeszcze przy składaniu wniosku na paszport musi być obecne dziecko(porównanie zdjęcia i twarzy dziecka). A jeśli chodzi o postanowienie o pozbawienie praw to musi być uaktualnione, jeśli było wydane np rok przed staraniem się o wydanie paszportu.

co oznacza postępowanie nieprocesowe -na wniosek?? czy ojciec dziecka nie zostanie poinformowany o takim postępowaniu/wniosku?? czy ojciec ma możliwość wyrażenia swojego zdania i umotywowania dlaczego nie zgadza sie na wyrobienie dziecku paszportu??

Powrót