Paszport dla dziecka

• Autor wątku Autor wątku liberti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

liberti

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Moje dziecko urodziło sie w UK, czy potrzebuje polskiego aktu urodzenia?Na oficjalnej stronie konsulatu pisze ze jest to wymóg ale słyszalam ze ludzie wyrabiali paszporty bez polskiego aktu. I jeszcze jedno pytanie, mieszkam dosc daleko od Londynu a po paszport trzeba jechac z dzieckiem czy wobec tego paszport moge wyrobic w konsulacie honorowym np w Kidderminster, bo tam mam najbliżej.
Prosze o pomoc, pozdrawiam

Tak potrzebujsze aktu polskiego aby wyrobic dziecku paszport. Najlepiesz zadzwon do nich i zapytaj czy jest taka mozliwosc w ich placowce.

Od tygodnia próbuje sie skontaktowac z konsulatem, paranoja, zaden z 3 podanych telefonów nie odpowiada a maile sa odrzucane co robic, potrzebuje paszportu dla dziecka!!!

Zgodnie z obowiązującą właściwością terytorialną WYDZIAŁ KONSULARNY AMBASADY RZECZYPOSPOLITEJ W LONDYNIE przyjmuje wnioski o wydanie dokumentów paszportowych od obywateli polskich na stałe zamieszkałych na terenie hrabstw: Bedfordshire, Berkshire, Bristol, Buckinghamshire, Cambridgeshire, Cornwall, Devon, Dorset, East Sussex, Essex, Gloucestershire, Greater London, Hampshire, Herefordshire, Hertfordshire, Kent, Norfolk, Northhamptonshire, Oxfordshire, Somerset, Suffolk, Surrey, Warwickshire, West Sussex, Wiltshire, Worcestershire, West Midlands, Isle of Wright, Wysp Normandzkich, Channel Islands (Jersey, Guernsey) oraz na Gibraltarze.

Okręg konsularny KONSULATU GENERALNEGO RP W MANCHESTERZE obejmuje hrabstwa: Cheshire, Cumbria, Derbyshire, Durham, Greater Manchester, East Riding of Yorkshire, Lancashire, Leicestershire, Lincolnshire, Merseyside, Northumberland, Nottinghamshire, Shropshire, Staffordshire, Tyne and Wear, North Yorkshire, Rutland, South Yorkshire, West Yorkshire, Isle of Man oraz całość obszaru Walii.

Wiec wychodzi na to ,ze chyba jednak musisz pofatygowac sie do Londynu - ale pewnosci ni9e mam.

Ja mieszkam w Merseyside czyli naleze do Manchesteru. Zglosilam sie z prosba do Londynu a oni w jednym zdaniu mi odpisali, ze musze kontaktowac sie z placowka w Manchester.

Eliss napisał:
Tak potrzebujsze aktu polskiego aby wyrobic dziecku paszport. Najlepiesz zadzwon do nich i zapytaj czy jest taka mozliwosc w ich placowce.

Więc jeśli jestem samotną matką jak mam zdobyć polski akt urodzenia?dziecko urodziło się tutaj w UK. Mój konkubent i ojciec dziecka przebywa w polskim ZK moje dziecko ma miesiąc i chcę pojechać do Polski gdyż mam parę naprawdę pilnych spraw do załatwienia. Z góry dziękuję za odp.;)

co prawda mieszkam w Niemczech,,ale moge Ci powiedziec jak ja zdobyłam polski akt..

wyslalam do gminy tam gdzie byl moj ostatni meldunek w Polsce akt urodzenia syna(niemiecki) tam wpisali mi syna do ewidencji itd,,, ktos z rodziny poprostu poszedl odebral akt polski,,i ma syn dwa teraz(koszt ok 50 zl za calosc)wszystko zalatwilam telefonicznie,,,i poczta w miare szybko

tez bylo mi to potrzebne do paszportu Polskiego,,i Pesel dla dziecka(ale to juz na specjalny wniosek w Konsulacie nadawali)

teraz jednak wiem ze u nas w Konsulecie Polskim(w Niemczech) jest mozliwosc wyrobienia paszportu dla dziecka od reki(ale tylko na rok)bez aktu Polskiego

mysle ze to samo jest u was,,bo przeciez chodzi o ten sam polski paszport(wiec chyba przepisy te same)
tak przynajmniej polacy wyrabiaja teraz..na szybko
najlepiej zadzwon i zapytaj tam bezposrednio

tylko ten bedzie na rok,, następnego paszportu juz nie wyrobisz normalnego bez aktu Polskiego

ah..i zgoda obojga rodzicow,,lub zgoda potwierdzona notarialnie jak jeden nie moze z rodzicow dojechac,,lub mieszka w innym kraju(ja takowe potrzebowalam od ojca dziecka na pismie)

takie polskie prawo,,,choc w Niemczech matka ma sama prawo (jak nie byli malzenstwem)to polska ma swoje przepisyi wymaga swoje,,hmmm
znalazlam to:

Pierwszy paszport dla dziecka wydawany jest na podstawie odpisu skróconego lub zupełnego aktu urodzenia wystawionego przez polski Urząd Stanu Cywilnego (dzieci urodzone na terenie Wielkiej Brytanii należy zarejestrować w urzędzie stanu cywilnego w Polsce wg miejsca zamieszkania jednego z rodziców). W uzasadnionych przypadkach konsul może wystawić paszport na podstawie brytyjskiego aktu urodzenia w wypisie zupełnym. Do drugiego paszportu niezbędny jest polski akt urodzenia oraz numer PESEL (nadawany jest w urzędzie gminy w Polsce wg miejsca zamieszkania jednego z rodziców). Paszport 5-letni może być wydany wyłącznie na podstawie polskiego aktu urodzenia.
Do wydania paszportu dla dziecka wymagana jest zgoda obojga rodziców lub opiekunów prawnych, chyba, że z orzeczenia sądu wynika, że prawo do decydowania w tej sprawie jednemu lub obojgu z rodziców nie przysługuje. W przypadku niemożności uzyskania takiej zgody, odpowiednie postanowienie wydaje sąd opiekuńczy w Polsce.

sory ,ze az tak sie rozpisalam,,,

Ostatnia edycja:
Dziekuje za posty.
Zajelo mi ponad rok czasu zalatwienia paszpory dla dziecka. Ojciec nie wyrazal zgody, angielscy prawnicy, bo mialm dwoch przedluzali sprawy az wreszcie po roku i 5mcach od pierwszego spotkania z prawnikiem mam zgode sadu na wydanie paszportu, i jeszcze z restrykcjami...

Wzielam akt sadu, mowiacy o tym ze moge ubiegac sie o paszport, koniecznie dopilnuj aby byla na nim pieczatka. Na moim nie bylo a przy okienku powiedzieli mi, ze sama go sobie moglam wydrukowac, mimo, ze byl razem z listem i podpisem od prawnika. Dwa zdjecia, paszport lub twoj dowod, i rachunek na potwierdzenie adresu wraz z oplata 16 funtow. Czekalam na odbior dwa tygodnie.

Synta, jezeli ojciec dziecka nie moze napisac takiego pozwolenia na paszport dla twego dziecka to musisz zalozyc sprawe. bo niestety takie polskie prawo-zgoda obojga rodzicow wymagana. A jezeli juz to bedziesz robila to proponuje znalezsc polskiego prawnika i od razu powiedziec, ze ma czas do np dwoch mcy- poniewaz na sprawe tez trzeba czekac.

Prosze pisz, jesli bedziesz miala jakies pytania.

CZESC:) Mam problem z paszportem.synowi konczy sie paszport polski w tym roku,chce mu wyrobic juz brytyjski poniewaz w polskim konsulacie jak zwykle same problemy. Czy moge mu wyrobic i co potrzebuje?odpowiedzcie prosze:smile:pracuje juz 5 lat w uk i a syn ma 15 lat czy jest tomozliwe??

karas45 napisał:
CZESC:) Mam problem z paszportem.synowi konczy sie paszport polski w tym roku,chce mu wyrobic juz brytyjski poniewaz w polskim konsulacie jak zwykle same problemy. Czy moge mu wyrobic i co potrzebuje?odpowiedzcie prosze:smile:pracuje juz 5 lat w uk i a syn ma 15 lat czy jest tomozliwe??
rozmumiem ze syn urodzil sie w polsce i zadne z rodzicow nie posiada obywatelstwa brytyjskiego?
jesli tak wyglada sytuacja to nie masz mozliwosci wyrobic synowi brytyjskiego paszportu.

Witam,
aby wyrobic dziecku paszport brytyjski w twojej sytuacji Ty musisz ubiegac sie razem z nim. Ty jeszcze nie nabylas praw do ubiegania sie o paszport brytyjski. Jaki to problem zlozyc dokumenty w konsulacie? Dzieci maja wyrobiony paszport zazwyczaj w ciagu 30 dni.

Powrót