Paszport dla nieletniej bez udziału ojca .

• Autor wątku Autor wątku ironicznie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ironicznie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam .

Szukałam już nie co w internecie na ten temat ale niestety nie było to o co mi chodziło .
A więc sprawa przedstawia się tak . W czerwcu wyjeżdżam za granicę i potrzebny mi jest paszport ale.. moja mama rozwiodła się z moim ojcem , nie utrzymujemy z nim kontaktu i nie mamy zamiaru go jakoś nawiązać . Ojciec nie ma ograniczonych praw do opieki nade mną ani też odebranych . Chciałam się więc dowiedzieć jaki jest mniej więcej wzór takiego podania z którym trzeba iść do sądu rodzinnego . Po prostu chcemy aby to się odbyło bez jego udziału , no ale skoro ma pełne prawa do opieki to pewnie mogą być problemy z wydaniem paszportu ? Dodam iż w tym roku będę miała 16 lat .
A więc jakie musi być podanie w którym będzie pisać o tym jaka jest sytuacja z ojcem i ,że nie utrzymujemy z nim kontaktu i chcemy żeby to się odbyło bez jego udziału ?

……………………….., dnia …………….

Sąd Rejonowy
Wydział Rodzinny ……….
……………………
ul. ……………….

Wnioskodawca:

......dane matki dziecka i adres….

Uczestnik postępowania:

…..dane ojca i adres……..

WNIOSEK O WYDANIE ZGODY
NA WYROBIENIE PASZPORTU MAŁOLETNIEMU DZIECKU BEZ ZGODY OJCA

Wnoszę o:

1/ wydanie zgody na wyrobienie paszportu mojej córce – małoletniej …………………..
zam. . ………………………………………….

2/ przeprowadzenie rozprawy i wydania wyroku zaocznego w razie nieobecności uczestnika postępowania.

UZASADNIENIE

Wnioskodawczyni pomimo starań nie udało się nawiązać kontaktu z ojcem dziecka w celu wyegzekwowania zgody na wyrobienie córce paszportu. …………………………………………………………………………………….
…………………… (dalsze uzasadnienie – opis sytuacji, przyczyny).

Powyższe argumenty stanowią o pełnej zasadności wniosku.

Załączniki:
1. odpis wniosku
2. odpis zupełny aktu urodzenia
3. Potwierdzenie przelewu opłaty sądowej.

Witam! Niestety mam podobny problem. Też mam 16 lat. Ale ja z kolei potrzebuje przedłużyć paszport. Ojciec wydał zgode na wyrobienie obecnego, ale po kilku latach nasz kontakt sie urwał. Nie wiem gdzie jest, nie utzrymuje ze mną kontaktów. Nic. W wakacje chciałabym jechać do Stanów a kończy mi się paszport. Żeby otrzymać wize potrzebuję mieć 6 miesięcy ważności w zapasie. Czy do PRZEDŁUŻENIA ważności również potrzebna jest zgoda taty??

Powrót