Paszport niemiecki

• Autor wątku Autor wątku 27aga27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

27aga27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam, w pod koniec roku mija mi waznosc paszortu , jestem zameldowana w niemczech i mam wbity niemiecki meldunek i moje pytanie brzmi czy moge wyrobic go na nowo w polsce czy musze w niemczech w meldeamt?

w Niemczech w miejscu zamieszkania/jesli chodzi o paszport niemiecki

sam dowod wystarczy ..po co paszport

Ostatnia edycja:
chodzi mi o paszport , czyli w kosulacie w Opolu nie wyrobia mi nowego paszportu?

nie wiem..najlepiej zadzwon i zapytaj tam

wiem ze jezeli ma sie meldunek tu w DE, to na przyklad wnioskow o potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego nie mozna tam zlozyc ,tylko tu w DE.. przynajmniej ktos kiedys tak pisal tu,ze nie przyjeto mu wniosku

moze ktos inny sie wypowie;)

a to w paszporcie jest meldunek?

W paszporcie niemieckim jest rubryka "Wohnort" i tam jest nie tyle meldunek, co miasto, w ktorym sie mieszka.
Konsulaty niemieckie za granica nie wydaja nowych paszportowow osobom, ktore w tej rubryce maja wpisane niemieckie miasto pobytu. To jest mozliwe tylko po przestawieniu zaswiadczenia o wymeldowaniu na pobyt staly za granica i po przestawieniu miejscowego (np. polskiego) zameldowania.

Pewnym rozwiazaniem jest przyjazd do Berlina, gdzie jest specjalna komorka urzedu miasta wystawiajaca paszporty osobom z zameldowaniem w innym miejscu w niemiech, ale taki paszport kosztuje wtedy 2 razy wiecej

Powrót