paszporty dla dzieci

• Autor wątku Autor wątku mamik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamik

Paszporty dla moich dzieci mają ważność 5 lat. ojciec dzieci wyraził zgodę na wyrobienie paszportów. mam zamiar wyprowadzic się z dziecmi na stałe do niemiec. moje pytanie brzmi: czy w momencie gdy bedzie się kończył termin wazności paszportów musze wrócic z dziećmi do polski zeby wyrobić im nowe? chce tu zaznaczyc ze ojciec napewno nie wyrazi już zgody na kolejne paszporty i musiałabym załozyc sprawę w sądzie o takie pozwolenie, a to bedzie długo trwało. czy moge załozyć sparwe w sądzie niemieckim w miejscu zamieszkania dzieci o pozwolenie na wyrobienie paszportów bez zgody ojca?
jak to jest w rzeczywistości jak kończy sie ważnośc paszportów i gdy ojciec nie wyrazi zgody na kolejne? nie wyobrazam sobie zebym musiała wrócic do polski , czekac na sprawe kilka miesięcy, gdzie wtedy mieszkać? a co ze szkołą dzieci itp? dziekuje za odpowiedzi

nie...nie musisz..przeciez tu sie dzieci polskie tez rodzą..paszporty wyrabiasz w konsulacie....lecz zgoda ojca bedzie napewno potrzebna..takie same zasady jak w Polsce(bo to polski paszport)...dobrze ,ze na Niemiecki paszport nie trzeba zgody ojca jak nie bylo sie malzenstwem nigdy..w Polsce to taka glupota ,ze zawsze musi ojciec sie zgodzic nawet dla dziecka nieslubnego..tu nieslubne dziecko ma tylko matka prawa i decyzje podejmuje sama...

co do sadu niestety nie wiem..czy mozna taka sprawe zalozyc...ale skoro rozwod mozna i nawet po polskim prawie tu zalozyc to i pewnie takowe sprawy...

Informacje paszportowe

Konsulat
najbliższy do Twojego miasta w Niemczech..

Witam.

Mieszkamy w niemczech, jestesmy tutaj zameldowani od pol roku. Mojemu synkowi konczy sie waznosc paszportu 12 miesiecznego 3 sierpnia, powiedzialam mezowi, ze bedziemy musieli jechac do konsulatu zlozyc wniosek o nowy paszport, ale on sie upiera, ze na pewno da sie to zalatwic inaczej i paszport nie bedzie potrzebny, ze mozna wyrobic jakis niemiecki dokument, bo to w koncu unia... poniewaz najblizszy konsulat mamy 250km od naszego miejsca zamieszkania... oczywiscie powiedzialam mezowi, ze z pewnoscia nie ma takiej pozliwosci, ale on sie uparl strasznie, a wszystko na mojej glowie wiec dla swietego spokoju chcialam sie dowiedziec jak faktycznie jest, zeby jak najszybciej zalatwic ta sprawe.
dziekuje z gory za ew. odpowiedzi

Mamik..a czy wy macie slub?
bo w polsce kazdy ojciec ma prawo do dziecka i podpisac musi...w niemczech jest inne prawo..jezeli nie bylo sie malzenstwem ,,tylko matka ma prawo...no chyba ,ze na pismie wyrazila zgode ,ze chce dac tez jemu prawa do dziecka..popropstu takie prawo..niektorzy zycza tego na pismie sobie takze w 5 minut jugendamt takie cso wydrukuje,,tylko musza wiedziec ,ze nigdy rodzice nie byli malzenstwem..wtedy majac to pismo nigdzie nie potrzeba zgody nawet na paszport

fintifluszka napisał:
Witam.

Mieszkamy w niemczech, jestesmy tutaj zameldowani od pol roku. Mojemu synkowi konczy sie waznosc paszportu 12 miesiecznego 3 sierpnia, powiedzialam mezowi, ze bedziemy musieli jechac do konsulatu zlozyc wniosek o nowy paszport, ale on sie upiera, ze na pewno da sie to zalatwic inaczej i paszport nie bedzie potrzebny, ze mozna wyrobic jakis niemiecki dokument, bo to w koncu unia... poniewaz najblizszy konsulat mamy 250km od naszego miejsca zamieszkania... oczywiscie powiedzialam mezowi, ze z pewnoscia nie ma takiej pozliwosci, ale on sie uparl strasznie, a wszystko na mojej glowie wiec dla swietego spokoju chcialam sie dowiedziec jak faktycznie jest, zeby jak najszybciej zalatwic ta sprawe.
dziekuje z gory za ew. odpowiedzi

nie wyrobisz nic jezeli dziecko nie ma obywatelstwa Niemieckiego ..paszport w konsulacie od reki mozna dostac tymczasowy..normalny dluzej

to tak jakby do Polski pojechal Niemiec wyrobic paszport polski
nie ma takiej mozliwosci zapewniam

ja mam niemieckie obywatelstwo a corka miala polskie i tez zaden urzad Niemiecki nic jej nie wydal(choc polski paszprt sie skonczyl dawno i mieszkamy tu dlugo)musialam jej wyrobic obywatelstwo dopiero potem paszport

Ostatnia edycja:
Bellunia, juz wyjasniam: mam 2 dzieci , jestem po rozwodzie, ojciec dzieci wyraził zgode na paszporty (paszporty już leżą w szufladzie) , jestem w nowym związku, mój obecny partner mieszka i pracuje w niemczech, tam jest zameldowany na stałe i ma stałą pracę. chcemy tam się wyprowadzić. ważnośc paszportów to 5 lat. co zrobic w momencie kiedy te paszporty bedą kończyły ważność? przyjechać z dziećmi do polski? co ze szkołą dzieci? będą miały taka przerwę w nauce ile trwa sprawa o pozwolenie na wyrobienie paszportów? (bo ojciec napewno nie wyrazi zgody) . co zrobić w takiej sytuacji? wiem ze na tym forum jest masa kobiet które wyjechały z dziećmi, jak wy to zrobiłyście?

a no tak..to nie da sie nic zrobic..nawet mieszkajac tu gdyby podlegałaś pod niemieckie prawo..to jezeli kiedykolwiek byliscie malzenstwem to niestety ojciec ma prawa..odebrac mozna sądownie lub z pomoca jugendamt..ja na szczescie juz tego klopotu nie mam...tak jak w polsce prosic o zgode

tylko w przypadku niezamężnych nie ma praw do dziecka.
takze bez podpisu sie nie obejdzie na paszport

Ostatnia edycja:
Moje corka ma juz 5 lat (i dzis wlasnie wypadl jej pierwszy zabek!) Jest wpisana do mojego paszportu od, hmmm, 4 miesiaca zycia. I to wlasciwie zalatwia problem. "Dorosly" paszport wazny jest 10 lat, wiec dopiero za 5 bedzie trzeba go wymienic. I, jesli nie bedzie przeciwwskazan, mala ponownie bedzie wpisana.
Poza tym, czy nie oplacaloby sie bardziej wyrobic dzieciom tymczasowe dowody osobiste? Do krajow Unii wjezdzamy bez paszportow, jedynie za okazaniem jakiegokolwiek dokumentu tozsamosci (nie dotyczy linii lotniczych), wiec moze bylyby lepszym wyjsciem, niz paszporty?

Miesiąc temu wyrabiałam z mężem paszport dla córki w konsulacie w Hadze. Pani w okienku powiedziała, że już się nie wpisuje dzieci rodzicowi do paszportu ale nie sprawdziłam tej informacji więc nie będę dawać za nią głowy.

Co do sprawy sądowej to możesz mamik założyć ją śmiało w Niemczech bo sądem właściwym dla Twojej sprawy będzie sąd w miejscu zamieszkania dzieci.

Aha, nowość. Już nie trzeba brać dzieci do Urzędów Paszportowych. Córka nie musiała być z nami w Hadze.

mia 100wa, ja jestem po rozwodzie, to nie takie proste ja się tobie wydaje. na dowód osobisty równiez potrzebna jest zgoda zakichanego biologicznego, na paszporty również, tylko z tym ze jeżeli wyrabiasz dziecku paszport to logicznym jest automatycznie ojciec wyraża zgode na wyjazd za granicę. natomiast mając dowód musiałabym mieć dodatkowo zgodę na wyjazd podpisaną u notariusza.
dziękuję Kamila, tez tak myslałam ze majac zamedowanie w niemczech sadem właściwym jest sąd w miejscu zamieszkania dzieci.
moze jeszce ktos się odezwie na ten temat.pozdrawiam

na tymczasowy dowod wystarczy podpis jednego z rodzicow..ale od pewnego wieku.. od 13 lat..zreszta pisze od jakiego

Jak złożyć wniosek w imieniu dziecka

Zarówno złożenie wniosku o wydanie dowodu osobistego jak i odbiór wyprodukowanego dowodu osobistego wymaga osobistego stawiennictwa osoby, natomiast w przypadku dowodu dla osób małoletnich, które ukończyły 13 rok życia konieczne jest stawiennictwo zainteresowanego jak i rodzica. Jeszcze większe obostrzenia są przy składaniu wniosku i odbioru dowodu osobistego dla dziecka, które nie ukończyło 13 roku życia, w takim przypadku konieczne jest stawiennictwo obojga rodziców i dziecka

skoro polak moze rozwod przeprowadzic po polskim prawie w Niemczech(slub zawarty w polsce to i napewno odebranie praw..najlepiej pomoze w tym Jugendamt..

Ostatnia edycja:
Powrót