PayPal a Urząd Skarbowy

• Autor wątku Autor wątku punisherx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

punisherx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, chciałbym "sprzedać" a raczej wg serwisu "wymienić za wpln" skiny z CS:GO, otóż mam pytanie.. Czy sprzedaż takich skinów a później wypłacenie pieniędzy na moje konto PayPal jest legalne ? Co z US ? Widzę, że dużo osób zwłaszcza z zagranicy z tego korzysta, nawet Ci "zawodowi" gracze.
Prosze o pomoc :)

Okej, jestem osobą niezarabiajacą.. Więc w jaki sposób mam to zrobić, skoro te pieniądze, wtrafiają PROSTO z AMERYKI.. ?

wszystko jest kwestią czy dochód to kwota większa od kwoty wolnej od podatku ale i tak najlepiej pewnie będzie złożyć odpowiedni PIT

Hmm, myślę, że zarobki były by w granicach ~ 2-3 tyś miesięcznie.. A nie chce robić tego w jakiś sposób "nielegalnie" też nigdy nie wypełniałem zadnych pitów.. A o ile mi wiadomo muszę podać źródło dochodów, a źródłem jest.. sprzedaż moich skinów które wygrałem, co w tym przypadku ?

najlepiej się wybrać do skarbówki gdy będzie akcja udzielania porad jak wypełnić pit :D

#5 wskazuje na sprzedaż ciągłą, co wymagałoby założenia Działalności Gospodarczej.

#5 wskazuje na sprzedaż ciągłą, co wymagałoby założenia Działalności Gospodarczej.

To jest zagraniczna loteria.. Więc nie wiem czy jest co ciągłe, ponieważ raz te pieniądze będą raz nie.. A jest sens zakładanie DG jeśli ja żadnej "usługi" nie prowadzę tylko sprzedaję moje rzeczy za wirtualne pln ?

Wpisujesz w zeznaniu wp ozycji inne źródla i jezeli ci po obliczeniach wyjdzie podatek(wychodzi powyzej kwoty wolnej) to poprostu wplacisz to co ci wyszlo i masz sumienie czyste. /
Jest druga opcja. Zarobek się uzbiera, życzliwy znajomy/sąsiad/ kto kolwiek naskarzy do US lub US jakimś cudem się kapnie ze tak zarabiasz wtedy placisz karny podatek 75% z tego co ci US udowodni.
Gorzej jak US odowodni ci sprzedaż ciągłą ;P

Co w przypadku jeśli była by sprzedaż ciągła ?
Czy da radę założyć działalność gospodarczą na "sprzedaż" przedmiotami z gry ? W zasadzie jak to ten serwis opisuje "Wymiana przedmiotu za gotówkę wirtualną". Zależy mi by odbywało się to legalnie.

Powrót