Paypal - cofniecie pieniedzy

• Autor wątku Autor wątku Wantedtm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wantedtm

Użytkownik
Odpowiedzi
116
Witam. Sprzedalem przedmiot systemem paypal - kupujacy go otrzymal mam na to dowody mimo to dal nieautorzyowana tranzkacje i pieniadze zostaly mu cofniete - nie moja sprawa czy zabezpieczyl konto poprawnie czy nie, ja przedmiot sprzedalem i go nie mam. Wyplacilem pieniadze i mam obecnie 312 zl na minusie saldo.

Co w takim wypadku zrobic? Napisalem im wiadomosc ze im tego nie oddam bo to ja zostalem oszukany.

Zadzwoń do polskiego paypal i spróbuj wyjaśnić. Nastaw się na długą batalię z jakimiś 20% na wygraną.

Dzwonic bede w poniedzialek. Napisalem ze oddam pieniadze jak odzyskam towar a jak nie odzyskam a beda chciec pieniadze to wyjde na droge sadowa. Mam wszystkie dowody wysylki oraz potwierdzenie ze kupujacy wysylal pieniadze z wlasnego paypala (dowod osobisty pokazal).

Niestety paypal tak działa. A droga sądową jest nieopłacalna bo paypal podlega pod prawo Luksemburgu i tam musiałbyś sprawę założyć.

Towar oddadza - oddam pieniadze, innej opcji nie ma. Mam dowody ze sprzedalem uczciwie. Moga mnie do sadu ciagac, jestem bezrobotny nie mam pieniedzy nie oddam. : ) Kropka na temat. Wprost jak jest : ) Konta bankowego juz nie mam akurat zlikwidowalem z przyczyn nie zwiazanych z paypalem to niech to ze mnie sobie sciagaja : )

Ktos im wycofal pieniadze - to ich problem. Nie bede kozlem ofiarnym zeby mi zabierali pieniadze skoro nie potrafia sobie z kims poradzic. Zapraszam od nich firme windykacyjna - ciekawe co mi wezma, majtki chyba a jak im sie nie podoba to moga mnie do sadu. Zglosilem rowniez dzis sprawe na policje.

Ostatnia edycja:
Nic, zglosilem sprawe.
Ale paypal sam sobie strzelil w kolano. Odpisali mi ze nie pomoga mi odzyskac towaru bo ten rodzaj platnosci nie obejmuje ochrony SPRZEDAJACYCH ale pomogli oszustowi odzyskac pieniadze a ta metoda platnosci rowniez nie obejmuje ochrony KUPUJACYCH a tutaj pomogli kupujacemu :) Poinformowalem ich jak wyglada sprawa, jezeli chca odzyskac pieniadze moga isc do sadu ja im ani grosza nie dam. Po prostu mnie okradli i to wprost im powiedzialem

Witam, doszly nowe rzeczy. Zglosila sie do mnie osoba ktora rowniez zostala oszukana przez ta osobe. Znalezlismy ja na facebooku gdzie nas wysmiala! Rowniez zglosil to na policje, jutro bede dzwonil do paypala i poinformuje o przebiegu rozmowy!

Osoba jest z chorwacji ale kolega z niemiec zaklada mu i tak sprawe, z racji ze poznalismy jego dokladne dane osobowe adres wszystko co ulatwi sprawe inaczej jakbysmy znali jak wczesniej jego tylko imie i nazwisko. W tej sytuacji majac pelne dane osobowe mozemy zalozyc sprawe, a chodzi dokladnie o to ze rozmawialismy z nim poprzez facebook to nas wysmial i mowil ze pieniedzy nie odda bo kazdy tak na paypalu robi - tym samym przyznal sie ze nie byla to nieautoryzowana tranzakcja. Jutro do paypala bede dzwonil!

Wiesz ze sprawę będziesz musiał kierować do Chorwacji?

Tak wiem. Dzwonilem, powiedzieli mi ze mam zlozyc odwolanie. Kolega rowniez zostal oszukany, ta sama kwota, ta sama osoba tylko mu juz nie zabrali pieniedzy : )

Po ukazaniu wszystkich dowodów dostałem ponownie negatywna odpowiedz. Dałem znać paypalowi ze Pieniądze które wyplacilem musiałem nimi zapłacić za towar i nie mam
Z czego oddać. Dałem również jasno do zrozumienia ze oddam jak otrzymam zwrot towaru czyli po rozprawie sądowej która może być ido 2 lat ponieważ oszust jest z Chorwacji oraz ze czuje się poszkodowany najbardziej przez firmę paypal a jeżeli chcą wcześniej to mpga mnie podać do sądu.

Nie moge edytowac posta wiec daje nastepna wiadomosc.

Dostalem informacje ze moge jedynie uregulowac saldo paypal za pomoca czeku : ) 78,14 euro mam do uregulowania ale minimalna kwota do wplaty za pomca czeku to 100 EURO. Kolejny powod dlaczego nie bede tego robil bo musze wplacic wiecej niz jestem im "winien".

Dalem im jasno do zrozumienia ze jezeli chca ode mnie wyciagnac pieniadze szybciej niz po sprawie sadowej z oszustem co moze trwac nawet lata to musza mnie pozwac do sadu : ) Po prostu nie mam z czego oddac, pieniadze otrzymane - zaplacilem nimi za towar : )

Powrót