PayPal - kradzież.

• Autor wątku Autor wątku emes3k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emes3k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Chciałbym przedstawić Wam moją sytuację.
Otóż jakiś czas temu 'włamałem' się na konto PayPal. Postanowiłem przelać 25zł na konto innej (trzeciej) osoby. Po 3 dniach otrzymałem wiadomość:

Już jest zgłoszone wszystko .
(twoje logowanie jest na moim koncie PP)
Nie wiem , kim jesteś lecz jestem człowiekiem kompetentnym i wszystko
dziś zgłosiłem + Do prokuratury w Zabrzu dałem list o popełnionym
przestępstwie na tle "Nielegalnego wtarcia na cudzą własność , majątkową (Konta
bankowe , portfele internetowe ".
Witam cię , właśnie dostałem pełne dokumenty .
Jesteś osobą która będzie odpowiadała jaka osoba pełnoletnia masz
ukończone 17 lat , rocznik twój 92 .
Wszystkie informacje dalsze prześle na twój adres domowy Prokurator (
Zabrze ).
Na dniach dostaniesz wezwanie do Sądu który się znajduje w Zabrze 41-800
ul. 3 Maja 21 .

I teraz pytanko. Co tak naprawdę mi grozi za kradzież tych 25zł, które oddałem, dokładniej oddała to osoba na którą gotówka została przelana.
Jeżeli będzie to grzywna to w jakiej wysokości.

Prosiłbym o szybką odpowiedź.

do 5 lat "puchy" +grzywna w zależności od dochodów do 720 000 PLN +naprawienie szkody+ pokrycie kosztów postępowania +ewentualny kurator

Hmm... 5 lat za kradzież 25 zł? ; )

Jakie są okoliczności, które pozwolą mi na najłagodniejszy wymiar kary?;)

Nie o kradzież chodzi lecz o samo "włamanie" czyli pokonanie zabezpieczeń ;)

Dostaniesz zawiasy, kuratora, dodatkowo w zależności od sądu grzywna lub prace społeczne :-) czyli np przez kilka miesięcy będziesz szorował kible żeby odpracować dług w jakimś syfie za darmo, oczywiście pokryjesz koszta sądowe. Ale się wpakowałeś współczuje następnym razem się zastanowisz zanim ukradniesz.
Będziesz miał przez długi okres nowego znajomego w postaci kuratora może nawet się zaprzyjaźnicie.

Abruel napisał:
Dostaniesz zawiasy, kuratora, dodatkowo w zależności od sądu grzywna lub prace społeczne :-) czyli np przez kilka miesięcy będziesz szorował kible żeby odpracować dług w jakimś syfie za darmo, oczywiście pokryjesz koszta sądowe. Ale się wpakowałeś współczuje następnym razem się zastanowisz zanim ukradniesz.
Będziesz miał przez długi okres nowego znajomego w postaci kuratora może nawet się zaprzyjaźnicie.

Kwestia, czy nie doszło tu do wysokiej szkodliwości społecznej oraz ile zarzutów postawi prokurator. Może być ingerencja w pracę sieci teleinformatycznej, kradzież, jak coś jeszcze namieszał to lista może się uzbierać :).
Do tego pewnie policja będzie chciała zabezpieczyć komputer (bóg wie co na nim znajdzie - piractwo, lub nie - format - zacieranie śladów i utrudnianie śledztwa :) ) . Bardziej niż odsiadki obawiałbym się konsekwencji finansowych.

Powrót