PayPal zablokował moje pieniądze na 180 dni

• Autor wątku Autor wątku whoknew08
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

whoknew08

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Używam PayPala do zakupu towarów do mojego sklepu internetowego.
Mając problem z kilkoma zaginionymi paczkami, założyłem spory/dyskusje na PayPalu. Mogłem to zrobić poza tym systemem, kontaktując się bezpośrednio ze sklepem, ale ponieważ pod każdą transakcją PayPal zachęca "Zgłoś problem", stwierdziłem, że tak będzie dla mnie i dla drugiej strony bardziej wygodnie.
Sklep, w którym kupowałem towary poprosił, by dać paczkom więcej czasu. Po upływie 6 tygodni uznali, że towar zaginął i zwrócili mi pieniądze. PayPal na żadnym etapie nie był proszony o włączenie się w dyskusję, wszystko rozgrywało się pomiędzy mną a sklepem.
Nagle otrzymałem maila, że na moje konto zostały nałożone ograniczenia, ze względu na to, że moje działania mogą być potencjalnie niebezpieczne. Nie mogę już nigdy korzystać z PayPala.
Próbowałem się skontaktować z PayPalem milion razy - za każdym razem odpowiedź jest taka sama, mają prawo rozwiązać ze mną umowę, tak samo jak ja w każdej chwili mogę zamknąć konto.
Z tego co udało mi się znaleźć na zagranicznych forach, PayPal nie lubi osób, które zakładają dużo dyskusji, bo taki klient jest potencjalnie problematyczny, blokują więc takie konta...
Moje pieniądze - 4 tysiące złotych, które były na tym koncie - zostały zablokowane na 180 dni, a z tego co czytam, czasami nawet po tym czasie PayPal przedłuża blokadę środków.
Jest to dla mnie duży problem, pieniądze były przeznaczone na zakup towarów.
Z tego co czytam, za granicą często udaje się wygrać takie sprawy w sądzie, przez "small claims court".
Sprawę zakłada się bardzo prosto, przez Internet, koszty procesowe nie są duże.
Nie wiem jak to wygląda w Polsce, ale domyślam się, że zarówno procedura, jak i koszty nie wyglądają tak prosto jak w USA?
Bardzo proszę o pomoc.

Powrót