PayPall windykacja Arvato

• Autor wątku Autor wątku Azex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Azex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie.
Kilka miesięcy temu sprzedałem przedmioty z gry online (płatność poprzez PayPall). Sprzedaż nastąpiła 2 razy w odstępach około 2 tygodni. Po jakimś czasie otrzymałem wezwanie do zapłaty za 1 transakcję, ponieważ kupujący wystąpił z takim roszczeniem. Pisałem do PayPall, przesyłałem screeny z rozmowy prowadzonej na skype i nic - decyzja - konieczność zwrotu.
Zdenerwowany na nieuczciwy proceder uregulowałem zadłużenie i zamknąłem konto w PayPall. Po około miesiącu przychodzi mi wezwanie (poprzez email) do uregulowania płatności (druga transakcja z nieuczciwym kupującym) na moim koncie (pomimo, że konta już nie posiadam). W dniu dzisiejszym otrzymałem wezwanie od firmy Arvato Bertelsmann do uregulowania przejętej przez nich zaległości w stosunku do firmy PayPall.
Moje pytanie: Czy możliwe jest żądanie zwrotu kwoty, po rozwiązaniu umowy. Konto PayPall zamknąłem z saldem "0". Rozwiązałem z nimi umowę, więc czy teraz mogą domagać się zwrotu pieniędzy, kiedy nie jestem ich klientem?

W umowie z PP jest taki zapis dotyczący rozwiązania umowy
"7. Okres ważności i zamykanie konta
7.1 Okres ważności i sposób zamknięcia konta. Okres ważności niniejszej Umowy zaczyna się w chwili pomyślnego założenia konta PayPal i trwa do momentu rozwiązania tej Umowy z jakiegokolwiek powodu. Zgodnie z punktem 7.2 niniejszej Umowy, Użytkownik może w każdej chwili rozwiązać niniejszą Umowę i zamknąć swoje konto, logując się do niego, klikając łącze menu Profil, klikając łącze Zamknij konto, a następnie postępując zgodnie z instrukcjami. Po zamknięciu konta wszelkie oczekujące transakcje zostaną anulowane, a wszelkie salda powiązane z kodami realizacji ulegną przepadkowi. Użytkownik musi wypłacić środki ze swojego salda przed zamknięciem konta i rozwiązaniem niniejszej Umowy. Dodatkowe informacje dotyczące zamykania konta zostały przedstawione w Centrum pomocy PayPal dostępnym z witryny firmy PayPal."

Czy w związku z tym po rozwiązaniu umowy mogą dochodzić tych roszczeń?

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
A spełniłeś świadczenie i masz na to dowody? Np potwierdzenie sprzedaży tych przedmiotów, potwierdzenie że kupujący je otrzymał itd?

Sprzedane były przedmioty wirtualne w grze. Dowód - to rozmowa na skype - mam screen'y. I to tyle. Bardziej interesuje mnie fakt, czy PP może dochodzić roszczeń po rozwiązaniu umowy przeze mnie.
Zaznaczam, że w chwili rozwiązania umowy miałem konto czyste (zapłaciłem zaległość). Roszczenie PP zgłosiło do mnie, gdy nie bylem już ich klientem. czy jest to dopuszczalne i prawnie zasadne?

Skuteczne dochodzenie roszczenia będzie wątpliwe

Dzisiaj skontaktowałem się z PayPall i otrzymałem informację, że mogą dochodzić roszczenia do 180 dni od terminu transakcji.
Ja rozumiem, że ma to zastosowanie dla osób, które są ich klientami, natomiast bardzo uprzejma pani w Centrum Obsługi stwierdziła, że ma to zastosowanie do wszystkich (nawet zamkniętych kont).
Jak to się ma do cytowanego przeze mnie wcześniej paragrafu 7 dotyczącego rozwiązania umowy.
Może ktoś wyjaśnić , czy wyższość ma zapis cytowany przeze mnie, czy też zapis umowy mówiący o 180 dniach na roszczenie (ochrona kupującego)

Ale jeśli Ty spełniłeś świadczenie (sprzedałeś przedmioty w grze) to nie masz się czego obawiać. Dlatego pytałem czy masz dowody - jak tak to w sądzie po prostu wygrasz.

Dziekuje za wyjasnienie, ale jedynym dowodem na dokonanie sprzedaży jest wyłącznie zapis rozmowy ze skype

Mam jeszcze pytanie: w paragrafie 7.1 umowy z PP jest mowa ze obowiązywanie umowy trwa od chwili założenia konta do czasu jego zamknięcia, natomiast w paragrafie 7.2 jest zapis że użytkownik ponosi odpowiedzialność za wszelkie zobowiązania związane z kontem nawet po jego zamknięciu.
Paragraf 7.1 wyklucza paragraf 7.2
Czy w związku z tym twierdzenie, że umowa przestała obowiązywac z chwilą zamknięcia konta i roszczenia w związku z paragrafem 7.2 są bezzasadne jest prawidłowe i może stanowić argument w postępowaniu?

Codziennie otrzymuję mail'a. dzisiaj napisali coś takiego:
"Szanowny Panie,
W związku z brakiem reakcji na monity wzywające do zapłaty (pisma, e-maile, próby kontaktu telefonicznego) należności PayPal (Europe) S.a.r.l. et Cie, S.C.A., arvato services Polska*, prowadząc postępowanie windykacyjne, wzywa do uregulowania w ciągu 3 dni wymagalnych należności w kwocie 808,19 PLN, w tym:..."

Nigdy nie otrzymałem od nich pisma. Trzykrotnie dzwonili do mnie z zastrzeżonego numeru (po odebraniu słyszałem nagrana wiadomość).
Jaka jest kolejność czynności podejmowanych przez firmę windykacyjną?
Chciałbym się wypowiedzieć i napisać moje zastrzeżenia (paragraf 7.1 umowy), ale nie wiem czy podjąć teraz działania, czy czekać na jakiekolwiek pismo. W wiadomościach mail'owych nie ma żadnych szczegółów, jakie zadłużenie, kiedy zaistniało, skąd wzięła się kwota podana w informacji itd.
Ktoś pisał, że sprawa kierowana jest do sądu, ale czy sąd zawiadamia o postępowaniu, czy tez nie?
Proszę o pomoc. Dziękuję

Azex napisał:
Ktoś pisał, że sprawa kierowana jest do sądu, ale czy sąd zawiadamia o postępowaniu, czy tez nie?

Oczywiście że zawiadamia. Przypilnuj tylko, żeby Paypal/Arvato miało Twój aktualny adres zamieszkania.
Dzięki temu będzie mniej odkręcania w przyszłości.

Dzięki za info.
Mam jeszcze kilka pyta.
1. Aktualnie firma Arvato żąda ode mnie zwrotu około 800 zł. Jeżeli sprawa trafi do sądu i (odpukać) zakończyłaby się nie po mojej myśli o ile mogą wzrosnąć koszty (opłaty sądowe, dodatkowe koszty firmy windykacyjnej itp).
2. Czy korespondencja mailowa jest traktowana na równi z korespondencją pisemną (pocztową)? Do chwili obecnej nie trzymałem żadnego pisma (a w swoim ostatnim mailu, napisali, że nie odpowiadam na pisma), więc czy mailowe wezwanie do zapłaty może zastąpić wezwanie pisemne?
3. Czy powinienem napisać do windykatora wyjaśnienia, dlaczego uważam, że ich żądanie jest niesłuszne, jeżeli do chwili obecnej nie otrzymałem żadnej informacji czego to roszczenie dotyczy (w mailu jest wyłącznie stwierdzenie, że zalegam wobec PP na taką a nie inną kwotę oraz, że oni na mocy pełnomocnictwa wzywają mnie do uregulowania tej kwoty.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót