Pcc

• Autor wątku Autor wątku Bionica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bionica

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Mam pytanie odnośnie rozliczenia PCC. Sprawa wydawała mi się oczywista póki nie zaczęłam wypełniać formularza.

Zawarta została umowa sprzedaży w języku polskim pomiędzy dwoma obywatelami PL i dotyczyła auta zarejestrowanego w PL. Jednak sama umowa i rozliczenie nastąpiło poza PL i przedmiot sprzedaży w chwili zawarcia umowy też znajdował się poza PL. To wszystko jest ujęte w umowie. Zgodnie z informacją do PCC3 trzeba wskazać dane z chwili zawarcia umowy i tutaj pojawiły się moje wątpliwości. W tym czasie (zawarcia umowy) właściciel auta (sprzedający) przebywał poza PL. Kupujący korzystał z auta w PL na zasadach nieodpłatnego użyczenia. Autem tym pojechał za granicę na krótki urlop do Sprzedającego i tam zostało przy okazji uzgodnione zawarcie umowy sprzedaży, czego tak naprawdę głównym motywem było aby Sprzedający jako właściciel nie musiał zajmować się sprawami auta w kraju z którego faktycznie nie korzysta a musi uczestniczyć we wszelkich formalnościach z nim związanych. Rozważane było pełnomocnictwo, ale ze względu na koszty związane z posługiwaniem się nim przy każdej czynności urzędowej bardziej opłacalnym była zmiana właściciela. Została zawarta umowa sprzedaży. Strony umowy nie są spokrewnione. Wartość umowy to 3000 PLN. Jak to rozliczyć? W PL czy za granica i wg. jakich stawek. Tel do Urzędu i odp. zapłacić normalnie w PL – „to wtedy na pewno będzie dobrze”. Ale ja mam wątpliwości. Proszę o info bo zostało mi niewiele czasu na złożenie PCC i zapłatę jeśli muszę.

Powrót