Pełnoletnie dziecko, a wniosek do prokuratury o umyślne niepłacenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku plu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
Zastanawiam się, czy dalej jestem przedstawicielem ustawowym mojej pełnoletniej córki. Chcę złożyć wniosek do prokuratury w sprawie niepłacenia alimentów przez ojca moich dzieci.
Już dwa razy mój były mąż miał wyrok w tej sprawie, za każdym razem wpłacał małe kwoty pieniędzy. w tym momencie dług wynosi 45 tys zł. Czy jest możliwość odzyskania tych pieniędzy poprzez wniosek np. do prokuratury?
Poprzednio zawsze brany był tylko jakiś dany czasookres, natomiast dług stale rośnie.Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Nie jesteś już przedstawicielem ustawowym, córka osiągnęła 18 lat i nie jest ubezwłasnowolniona (?).

Jeśli tak jak wspomniano powyżej córka nie jest ubezwłasnowolniona to tylko ona może złożyć doniesienie. Te zaległe pieniądze też nie należą do Pani tylko do córki, zatem jeśli ojciec np wpłaci tą kwotę to musi ją Pani przekazać w całości dziecku. Pobranie chocby złotówki jest przywłaszczeniem i może być ścigane na wniosek pokrzywdzonej.

robinsonik napisał:
Jeśli tak jak wspomniano powyżej córka nie jest ubezwłasnowolniona to tylko ona może złożyć doniesienie. Te zaległe pieniądze też nie należą do Pani tylko do córki, zatem jeśli ojciec np wpłaci tą kwotę to musi ją Pani przekazać w całości dziecku. Pobranie chocby złotówki jest przywłaszczeniem i może być ścigane na wniosek pokrzywdzonej.

Alimenty zasądzone są na troje dzieci. Nie mam zamiaru przywłaszczać żadnych pieniędzy ;-), tylko jedno z dzieci jest pełnoletnie, dlatego zastanawiałam się w jaki sposób złożyć wniosek. Teraz już wiem, że pełnoletnią córka sama może, a ja jako przedstawiciel ustawowy reprezentuję dzieci niepełnoletnie. Dziękuję za pomoc.

Powrót