Pełnomocnictwo do reprezentowania we wszelkich sprawach

• Autor wątku Autor wątku naklej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

naklej

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Dzień dobry,
Pracodawca zagraniczny wymaga przejścia przez proces security clearance, który uwzględnia tzw. background check. Otrzymałem do podpisania pełnomocnictwo, które brzmi bardzo ogólnie i mam pewne obawy z tym związane.

Treść pełnomocnictwa:

Ja, niżej podpisany, upoważniam ******** (radcę prawnego – nr wpisu ******) do uzyskiwania wszelkich informacji o, a w razie potrzeby także do reprezentowania mnie we wszelkich sprawach o charakterze cywilnym, gospodarczym, rejestrowym (m.in. zastawy oraz KRS), upadłościowym, wieczystoksięgowym, pracowniczym oraz z zakresu ubezpieczeń społecznych, a także administracyjnym i sądowo-administracyjnym – zarówno toczących się, jak i zakończonych. Pełnomocnictwo obejmuje umocowanie do wykonywania wszelkich uprawnień związanych z ochroną danych osobowych w myśl postanowień Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) w stosunku do wszystkich administratorów takich danych (z wyjątkiem samego pełnomocnika lub ******).
W przypadku, gdy wyżej wymieniony pełnomocnik nie jest w stanie bezpośrednio mnie reprezentować, w celu uniknięcia niepotrzebnej zwłoki, upoważniam go do wyznaczenia substytuta. Wyznaczenie substytuta odbędzie się na podstawie formalnej umowy zapewniającej odpowiednią ochronę moich danych osobowych zgodnie z odpowiednimi przepisami o ochronie danych osobowych. Ponadto substytuci nie mogą rościć sobie żadnych praw w odniesieniu do moich danych osobowych i muszą usunąć wszelkie dane osobowe powiązane ze mną wobec wykonania swojego zlecenia. Po przekazaniu moich danych osobowych upoważnionemu podmiotowi, moje dane osobowe powinny zostać skutecznie usunięte. Upoważniam pełnomocnika do przekazania informacji o postępowaniach sądowych z moim udziałem mojemu przyszłemu pracodawcy

Rozmawiałem z radcą prawnym, który ma być pełnomocnikiem i powiedział, że to pełnomocnictwo jest potrzebne ze względów formalnych, ponieważ nie ma żadnego rejestru toczących się spraw sądowych i nie znając numeru potencjalnej sprawy nie może w sprawny sposób pozyskać potrzebnych informacji. Twierdzi, że ten dokument odnosi się jedynie do potencjalnych spraw sądowych (których nie mam) i nie mam się czym przejmować, ale jednak nie jestem do końca przekonany.

Jakie potencjalne zagrożenia niesie za sobą podpisanie takiego pełnomocnictwa? Jakie uprawnienia daje ono pełnomocnikowi?

Z góry dziękuję za pomoc.

Powrót