Pełnomocnictwo od spadkobiercy do wypłaty środków ze SKOKu. Zysk z lokaty.

• Autor wątku Autor wątku dexter19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dexter19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

W imieniu taty (jeden ze spadkobierców) będę załatwiał formalności związane z wypłatą środków z lokaty założonej przez zmarłego w SKOKu.

Mam takie pytania:

1) jakie będzie mi potrzebne pełnomocnictwo do złożenia wniosku w skoku, a następnie odbioru pieniędzy? pełnomocnictwo będę miał notarialne, ale czy wystarczy ogólne typu "do reprezentowania mocodawcy przed bankami, skokami itp."? Chciałbym to wiedzieć przed udzieleniem mi pełnomocnictwa.

2) lokata kończy się za miesiąc. Czy mogę zlecić wypłatę środków dopiero po jej zakończeniu tak aby otrzymać zysk z lokaty? Czy może zysk przepada wraz ze śmiercią spadkodawcy i nie ma w ogóle możliwości otrzymania zysku z lokaty?

Dziękuję za wszelkie porady.

czy na pewno wystarczy jeden ze spadkobierców do wypłaty? Ma Pan orzeczenie o nabyciu spadku, czy o dziale spadku?

ada3233 napisał:
czy na pewno wystarczy jeden ze spadkobierców do wypłaty? Ma Pan orzeczenie o nabyciu spadku, czy o dziale spadku?

Mam akt poświadczenia dziedziczenia od notariusza.
W Skoku powiedziano mi, że jeśli nie dokonano działu spadku to wszyscy spadkodawcy muszą stawić się w skoku jednocześnie, żeby skok miał pewność co do zgody wśród spadkobierców. Pani powiedziała, że środki mogą być albo przelane na konto, albo wypłacone gotówką. Nie ma opcji, że dwie osoby chcą przelew, a jedna gotówkę. To trochę problem bo jest zgoda co do udziałów w spadku, ale nie ma zgody co do formy wypłaty środków. Skok/bank może domagać się określenia przez wszystkich tej samej formy wypłaty? Regulują to jakieś przepisy?

Jeśli nie było działu spadku, to wszyscy jesteście współwłascicielami. musi być wspólna decyzja,

Powrót