Pełnomocnictwo pominiętej strony przed WSA

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kenny97

Stały bywalec
Odpowiedzi
956
1. organy l i ll instancji prowadziły postępowanie (wszystkich stron było 10)
2. WSA uchylił obie decyzje
3. nowe postępowanie decyzje l i ll instancji (stron 9 - jedna pominięta) - strona brała udział w postępowaniu np. wszczęcie było kierowane do niej ale już zakończenie i decyzja obu instancji już nie (zero wyjaśnień dlaczego pominięto)
4. jedna ze stron skarżyła decyzję SKO do WSA

Mam zamiar reprezentować skarżącą stronę przed WSA jednak czy w tej rozprawie mogę okazać także pełnomocnictwo od pominiętej strony oraz jej pismo z wyjaśnieniami?

Dodam, że pominięta strona nie może wznowić postępowania ponieważ musi wtedy skłamać, że dopiero dowiedziała się o możliwości wznowienia postępowaniu co oczywiście stoi w sprzeczności z prawdą bo o postępowaniu i o tym, że jest stroną i ma interes prawny wie już od samego początku (pkt. 1).

A wie Pan co jest w dokumentach sprawy - ktoś chodził obejrzeć akta w siedzibie organu? Czy są tam zwrotki, że decyzje były wysyłane do "10" strony, a ona np nie odebrała ?

Jeśli nie ma zwrotek to, w takim przypadku w mojej ocenie należało by przyjmować, że w stosunku do "10" strony postępowanie nadal trwa, bo co do niej postępowanie nie zostało nigdy formalnie zakończone.

voyteg napisał:
czy jest pan bliską rodziną tej osoby?
tak i skarżącej i tej pominiętej (zwolnienie z kosztów opłaty pełnomocnictwa)
Małgorzata raz napisał:
A wie Pan co jest w dokumentach sprawy - ktoś chodził obejrzeć akta w siedzibie organu? Czy są tam zwrotki, że decyzje były wysyłane do "10" strony, a ona np nie odebrała ?

Jeśli nie ma zwrotek to, w takim przypadku w mojej ocenie należało by przyjmować, że w stosunku do "10" strony postępowanie nadal trwa, bo co do niej postępowanie nie zostało nigdy formalnie zakończone.
decyzje były wysyłane do 9 stron, na każdej decyzji jest wymienione do kogo jest kierowana decyzja, w aktach sprawy są zwrotki i przy zakończeniu postępowania i decyzji jest wymienione 9 osób

w trakcie postępowania po wyroku WSA ta osoba dostała 2 pisma, później było jeszcze jedno którego nie otrzymała ale po swojej interwencji organ l instancji dosłał natomiast pisma mówiącego o zakończeniu postępowania jak i samej decyzji nie otrzymała

w trakcie postępowania po wyroku WSA ta osoba dostała 2 pisma, później było jeszcze jedno którego nie otrzymała ale po swojej interwencji organ l instancji dosłał [/QUOTE]

a tak mniej więcej czego się te pisma tyczyły ?

Małgorzata raz napisał:
a tak mniej więcej czego się te pisma tyczyły ?
1. zawiadomienie o wyroku WSA i co nakazał
2. zawiadomienie o wyznaczeniu rozpatrzenia sprawy na nowy termin
3. zawiadomienie, że została uzupełniona dokumentacja (to otrzymała ok. 9 dni później niż pozostali po swojej interwencji jednak była wymieniona jako 10 strona, pozostali dostali pisma z 9 stronami)
4. decyzja którą otrzymało tylko 9 stron

Bez obejrzenia dokumentów ciężko jest będzie więcej panu doradzić.
Jeśli ta decyzja jest dla 10 strony niekorzystna stała bym na stanowisku, że w stosunku do niej postępowanie administracyjne się nie zakończyło, a co za tym idzie sprawa przed WSA się tej osoby nie tyczy.

Wydaje mi się że może Pan przedłożyć takie pełnomocnictwo a sąd oceni, czy uznaje 10 osobę za stronę .

Powrót