Pełnomocnictwo-upoważnienie, jak je uzyskac?

• Autor wątku Autor wątku attila
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

attila

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam wszystkich. Jeżeli ten temat powinien być w innym dziale to proszę moderatora o przeniesienie.
Mój problem jest następujący- w styczniu wyjeżdżam na misję i chciałbym aby mój ojciec miał pełnomocnictwo do załatwiania spraw urzędowych (ubezpieczenie auta, sprawy w USC-biorę ślub po powrocie z misji) w Polsce za mnie. Gdzie można uzyskać taki dokument i co jest potrzebne (jakieś pieczątki?) aby było ważne? Z góry dziękuję za pomoc.

Najwygodniej będzie sporządzić takie pełnomocnictwo u notariusza. Niby nie ma takiego wymogu prawnego a wielu nerwów i kłocenia się z urzędnikami ojciec uniknie. Wydatek kilkudziesięciu złotych to jest.
Jeżeli to dużo to można zrobić także pełnomocnictwo z podpisem notarialnie poświadczonym za chyba 7,32 zł.

Dziękuję za odpowiedź Pasqud. Mam następne pytania- czy jest jakiś wzór odnośnie takiego pełnomocnictwa czy też jeżeli już zawitam do notariusza to on podpowie mi jak to napisać i czy musimy być tam razem z ojcem czy też wystarczę ja sam?

Czy mógłby ktoś odpowiedzieć na te pytania -czy jest jakiś wzór odnośnie takiego pełnomocnictwa czy też jeżeli już zawitam do notariusza to on podpowie mi jak to napisać i czy musimy być tam razem z ojcem czy też wystarczę ja sam?
Byłbym bardzo wdzięczny...

Notariusz sporządzi pełnomocnictwo. w końcu za to się mu płaci. a zalecam pełnomocnictwo notarialne ogólne, bo faktycznie utnie (ewnentulane) spory na temat, czy forma pisemna jest wystarczająca

To notariusz je sporządzi, nie muszą się pańśtwo tym przejmować.

Powrót