pełnomocnictwo

• Autor wątku Autor wątku zg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
witam
Niby proste a takie dla mnie niejasne - prosze o pomoc
Jesli w postepowaniu admionistracyjnym strona ustanowi pełnomocnika do "całości sprawy łącznie z doręczaniem korespondencji" to czy pisząc np. zawiadomienie o wsczęciu postepowania wymienia się , że otrzymuje:
1) Kowalski - strona ustanawiajaca pełnomocnika, 2) Nowak - strona 3) XYZ - pełnomocnik strony
czy też stronę która ustanowiła pełnomocnika się pomija w tej wyliczance.
Moim zdaniem wymienia się dla celów dowodowych zarówno stronę która ustanowiła pełnomocnika (bo może brać udział w czynnościach) jak też samego pełnomocnika (żeby nie był pomonięty w postępowaniu). Jak to jest czy jeśli jest ten pełnomocnik, to to chyba nie pozbawia strony prawa udziału w postępowaniu jeśli tylko zechce działać łącznie z pełnomocnikiem?
A może prawidłowo sporządzone zawiadomienie powinno wyglądać tak:
otrzymuje:
1) Kowalski - strona ustanawiająca pełnomocnika, 2) Nowak - strona
do wiadomości:
1) XYZ - pełnomocnik

Prosze niech mi ktoś to wyjasni - pozdrawiam wszystkich

Zawiadamia się pełnomocnika, który z chwilą umocowania zastępuje stronę. Ale zawiadomienie to postępowanie z urzędu...skąd zatem ten pełnomocnik

postępowanie wsczęto na żądanie strony która udzieliła pełnomocnictwa do jej reprezentowania innej osobie. Ponieważ w sprawie jest wiele stron zawiadomić należało pozostałe strony o toczącym się postępowaniu jednocześnie strona wnioskująca musi zostać o tym poinformowana zgodnie z art. 10 kpa (tak myślę ale nie wiem czy słusznie postępuję). jeśli zatem pełnomocnik zastępuje stronę to może nie powinnam jej wysyłać pism dotyczących tego postępowania lecz wyłącznie pełnomocnikowi - ale w takim razie kto będzie adresatem - pełnomocnik czy strona, która go ustanowiła?

W takim przypadku zawiadomić należy wyłącznie pozostałe strony.
Pełnomocnika, ani jego mocodawcy zawiadamiać nie trzeba, ponieważ to on złożył pismo wszczynające postępowanie.
Wszelkie pisma należy kierować już tylko do pełnomocnika (chyba że strona zażyczyła sobie aby również jej doręczać pisma - można się na to zgodzić).
Adresatem pism jest strona działająca przez pełnomocnika.
Jeśli zatem kierujesz do niej decyzję, to piszesz: Anna Kowalska reprezentowana przez adw. Jana Nowaka i wysyłasz na adres Nowaka.

Pamiętaj, że doręczenie pisma wyłącznie do samej strony, w sytuacji gdy ustanowiła ona pełnomocnika - jest bezskuteczne.

naprawdę serdeczne dzięki za powyższe -
ponieważ mam wiele wątpliwości - korzystając z dobrych rad takich ludzi jak Pan pozwolę sobie na więcej pytań ale w oddzielnych wątkach tematycznych

Powrót