permanentne blokowanie dostępu do serwisu bez podstaw w regulaminie

• Autor wątku Autor wątku apa-sf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

apa-sf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

Mam sprawę być może błahą aczkolwiek mocno drażniącą. Istnieje serwis informacyjny Wykop.pl, na którym użytkownicy zamieszczają wyszukane przez siebie informacje, a inni znalezisko wykopują bądź zakopują przyczyniając sie do jego trafienia bądź nie na stronę główną serwisu.

regulamin serwisu:
Wykop.pl - Regulamin

Z serwisu korzystam od lat z konta X, kilka dni temu założyłem dodatkowe konto Y, które miało być wykorzystywane tylko i wyłącznie do promocji i dyskusji jednego tematu. Temat związany z przestępczością zorganizowaną, tak więc "na wszelki wypadek" nie chciałem przy jego omawianiu wykorzystywać swojego prywatnego konta X, które ma login używany przeze mnie bardzo powszechnie w Internecie = umożliwiający łatwe wyśledzenie informacji o mojej osobie.

Przypadek sprawił, iż używając zarówno konta X i Y "wykopałem" ten sam temat. Był to temat dodany przez osobę trzecią - w jego wykopaniu lub zakopaniu nie miałem żadnego interesu. W efekcie obydwa konta zablokowano permanentnie z adnotacją, iż stało się to z powodu multikonta. Pierwsza wątpliwość, czy regulamin serwisu na pewno wyklucza możliwość posiadania wielu kont? Nie jestem pewien, aczkolwiek nie jestem prawnikiem.

Wysłałem wyjaśnienie sytuacji do administracji serwisu wykop. Od razu potwierdziłem, że tak - założyłem obydwa konta, drugie w związku z ochroną swojej prywatności w temacie związanym z przestępczością. W odpowiedzi usłyszałem jedynie, że jak sam się przyznałem założyłem obydwa konta, w związku z tym nie ma możlwiości odblokowania żadnego z nich.

Przy takim obrocie sprawy postanowiłem założyć nowe konto Z (nie otrzymałem żadnej informacji o stałym zakazie korzystania z serwisu Wykop.pl) i od razu po jego założeniu przesłałem do administracji oświadczenie, iż jest to moje nowe prywatne konto, którego będę używał w miejsce zablokowanego konta X, w związku z tym konto to ma takie same dane osobowe/kontaktowe jak poprzednie. Dzisiaj konto Z zostało zablokowane za multikonto.... Czy istniała jakakolwiek racjonalna/prawna podstawa do blokady nowego konta Z?

Bardzo irytuje mnie takie zachowanie administracji wobec użytkownika, który w przypadku zaistnienia problemu od razu przyznaje się do błędu i stara się wyjaśnić sytuacje. Z góry dziękuję za pomoc w temacie, nie ukrywam, że chciałbym wymusić na operatorze serwisu wykop.pl (wykop sp. z o.o.) formalne i merytoryczne wyjaśnienie całej sytuacji.

W moim przekonaniu, takie działania wpływają negatywnie na dane Znalezisko i wypaczają jego wynik, w związku z powyższym rozumiem ich decyzję. Można to podpiąć w moim przekonaniu pod złamanie dobrych obyczajów, bo nigdzie nie jest dobrze widziane, jak ktoś posiada więcej niż jedno konto na danym serwisie w dodatku w celu manipulacji wynikami.

Colder: no dobrze, to tyczy się przyczyny zablokowania moich dwóch kont. A co z nowym kontem, które założyłem po blokadzie wcześniejszych i przesłałem do administracji oświadczenie, iż jest to moje nowe konto, którego będę używał w miejsce starego.

Na jakiej podstawie jego blokada? Przecież jest(było) to moje jedyne aktywne konto w serwisie - skąd blokada za multikonto?

Czy popełniam błąd będąc uczciwym? Powinienem założyć nowe konto na jakieś fikcyjne dane i siedzieć cicho? Wychodzę z założenia, że nie tak powinno się rozwiązywać problemy, tylko uczciwie i otwarcie.

No cóż... najlepiej pytać się u źródła. Widocznie nie uznają ponownej rejestracji przez osobę zbanowaną, zakładając iż każdy użytkownik może mięć jedno konto. Pan ma jedno konto, ale jest zbanowane i założył Pan drugie. Nowe konto po zbanowaniu będzie trzecim.

Coldar: a czy w takim wypadku regulamin nie powinien jasno określać, że w momencie zbanowania konta nie ma możliwości założenia kolejnego? Bo w obecnej sytuacji nie widzę żadnych podstaw w tak zawsze wyświęcanym regulaminie.

P.S.

Warto również dodać informację o jeszcze jednym koncie A, które zostało jakiś czas temu otwarte dla mojej firmy. Swojego czasu dostało blokadę za spam (administracja za takowy uznała wrzucanie linków głównie z jednego serwisu, pomijam detal, iż do grupy która nie jest zbyt żywa, chcieliśmy nieco ją 'rozbujać'). Sytuacja z administracją została wyjaśniona, konto odblokowane. I co? akurat wczoraj mój wspólnik przy próbie logowania otrzymuje info o permanentnej blokadzie za spam. Czysty zbieg okoliczności czy złośliwość i upór administracji? Dodam, że konto A nie było używane od dobrych paru tygodni, a od momentu incydentu z wcześniejszą blokadą za spam zaprzestaliśmy praktyk 'drażliwych dla administracji'. Oczywiście wspólnik wystosował zapytanie dlaczego doszło nagle do blokady ostatnio praktycznie nieużywanego konta. Już domyślam się pod jaki punkt regulaminu to podciągną. Tylko dlaczego akurat teraz?

No cóż, firma z serwisu korzystać już na pewno nie będzie - szkoda nerwów. Ale prywatnie chciałbym mieć możliwość posiadania tam własnego konta...

Ostatnia edycja:
Powrót