Piece ekologiczne

• Autor wątku Autor wątku krystianstrzelec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystianstrzelec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam, mam pytanie czy może macie problemy z nowymi ekologicznymi piecami? firmy HIGHER, piec nie wytrzymał jednego sezonu nie uznali reklamacji sprawa oddana do rzecznika konsumenta, miał może ktoś z was przygody z nimi ? Piec został kupiony przez aplikację Leroymerlin przepaliły się ruszta HIGHER nie uznał reklamacji bo uznał że ruszta to części zużywalne a ten piec nie wytrzymał 3 miesięcy, według mnie każda część jest zużywalna lecz musi wytrzymać gwarancję, sklep nie dostarczył instrukcji w języku polskim ani karty gwarancyjnej, jeżeli jest więcej oszukanych piszcie do rzecznika konsumenta dajcie znać im więcej będzie skarg to takimi nie uczciwymi sprzedawcami szybko się zajmą.

Błędnie zakładasz, że części zużywalne mają wytrzymać cały okres gwarancji. Prosty przykład: klocki hamulcowe w aucie, które spokojnie można zajechać w pół roku

Lovor napisał:
Błędnie zakładasz, że części zużywalne mają wytrzymać cały okres gwarancji. Prosty przykład: klocki hamulcowe w aucie, które spokojnie można zajechać w pół roku
Klocki chamulcowe też mają gwarancję, twoja odpowiedź to nie odpowiedź, chamulce czy to w aucie czy pociągu muszą spełniać wysokie standardy byle co może doprowadzić do śmierci.

krystianstrzelec napisał:
Klocki chamulcowe też mają gwarancję, twoja odpowiedź to nie odpowiedź, chamulce czy to w aucie czy pociągu muszą spełniać wysokie standardy byle co może doprowadzić do śmierci.
Co nie zmienia faktu, że się zużywają i są częścią eksploatacyjną tak jak ruszt w piecu

Lovor napisał:
Co nie zmienia faktu, że się zużywają i są częścią eksploatacyjną tak jak ruszt w piecu
Podeszwy butów też ale jak dasz 1000zl za buty i ci się odklej lub zrobi dziura lecisz reklamować, ja szukam podobnych sytuacji gdzie ludzie są odprawiani z kwitkiem przez sprzedawców, krzywych teorii nie potrzebuje.

victor.jan napisał:
Czy ten ruszt to część stała w piecu czy wymienna?
Tak wymienia się, stare piece wytrzymywały kilka lat beż remontu.

Tak wymienia się,
To ja popieram opcję klocków hamulcowych. Tak jak szczotki węglowe w elektronarzędziach.
stare piece wytrzymywały kilka lat beż remontu.
"stare" pralki też. Co było a nie jest....
Podeszwy butów też
To nie jest oddzielny element, ale fleki już nie podlegają reklamacji.

Ostatnia edycja:
Nie ma czegoś takiego jak "klocki chamulcowe". Są "hamulcowe". I gwarancji mogą podlegać jeśli wystąpi wada materiałowa - ale nie zużycie!! Zużycie opon też podlega gwarancji? Pióra wycieraczek?

jak zajedziesz podeszwę w bucie z powodu nadmiernej eksploatacji to też rękojmia tego nie obejmie.

Rękojmi odpowiada za WADY… naturalne zuzycie to nie jest WADA. Może po prostu paliłeś anty intensywnie i wypaliłeś bardzo szybko ruszt.

Lovor napisał:
jak zajedziesz podeszwę w bucie z powodu nadmiernej eksploatacji to też rękojmia tego nie obejmie.

Rękojmi odpowiada za WADY… naturalne zuzycie to nie jest WADA. Może po prostu paliłeś anty intensywnie i wypaliłeś bardzo szybko ruszt.
Nie szukam krzywych porad lecz ludzi którzy mają problem podobny jak ja, Używamy kotła 5 generacji już ze 4 lata centralnego ogrzewania i nic zero problemów a piec dla babci która gotuje obiad 3 mc coś chyba nie tak.

Jesteśmy na forum prawnym, tu dostajesz porady prawne, a nie szukasz kółka wzajemnej adoracji.

Lovor napisał:
Jesteśmy na forum prawnym, tu dostajesz porady prawne, a nie szukasz kółka wzajemnej adoracji.
Gdzie te porady prawne? Każdy coś pisze bo mu się wydaje, włącza się do dyskusji bez żadnego argumentu, sklep wprowadził w błąd kupującego nie informując o tym że niektóre części nie podlegają reklamacji oraz nie dostraczyli instrukcji w języku polskim ani karty gwarancyjnej, ustawa wymusza wymianę tzw kopciuchów, nie masz takich problemów i nie wiesz jak pomóc nie udzielaj się, każdy produkt od kupienia zużywa się więc co więc nie możemy nic reklamować???

Oczywiście możesz reklamować, a sprzedawca ma prawo reklamacje odrzucić co zresztą zrobił. Naturalne zużycie elementu nie jest wadą. Trochę słabo, że nie masz instrukcji bo tam zapewne jest to określone

Lovor napisał:
Oczywiście możesz reklamować, a sprzedawca ma prawo reklamacje odrzucić co zresztą zrobił. Naturalne zużycie elementu nie jest wadą. Trochę słabo, że nie masz instrukcji bo tam zapewne jest to określone
Piec nie kupiłem ja , ale moja mama ma swoje lata i wiele nie rozumie, rzecznik konsumenta przyjął sprawę z urzędu miasta, sklep nawet się sam wysypał że instrukcji nie dostarczył w języku polskim, Piec został by oddany, a przy zakupie nie informował że ograniczona jest gwarancja, typowe zagrywki sprzedających, nawet posądzili nas o prube wyłudzanie pieniędzy, tylko kto tu pieniądze stracił, węgiel kupiony w sklepie pgg mamy faktury nie palimy oponami czy koksem że temperatura jest zbyt mocna, czekamy na odpowiedź urzędu oni sklepu do niczego nie mogą zmusić ale mogą nam pomóc w tym że odpowiedzą na piśmie czy faktycznie naruszyli przepisy przy sprzedaży ,mogą sprawę zgłosić dalej a my wtedy pójdziemy do sądu konsumenta. Mam doświadczenie na produkcji w fabrykach tam też wychodzą buble jak nawala jedna cześć to zawsze odpowiedzialny jest ten kto tą cześć dostarczył, i nie ma zmiłuj się części mają wytrzymać okres gwarancji potem mogą się psuć, dla tego wiele marek ma podwykonawców a na swoim produkcie tylko logo. Jak to się skończ opiszę to wszystko aby inni w podobnych sytuacjach wiedzieli jak się mają zachować.
Lovor napisał:

Powrót