Pielęgniarka na kontrakcie

• Autor wątku Autor wątku tacim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tacim

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Witam Was serdecznie mam pytanko dla mnie to kosmos ale mam nadzieję, że pomożecie chociaż na początku: żona jako pielęgniarka będzie pracowac na kontrakcie (dla poprzedniego pracodawcy) a co za tym idzie musi załozyc firme i tu pytania:
1) jaki rodzaj opodatkowania będzie najlepszy (nie osiąga 80000 zł rocznie :) dochód ma z 1 źródła)) chcemy kupić auto na firme komputer itd.
2) czy damy rade sami się rozliczać z fiskusem
3) czy może jako pielęgniarka np zajmowac się handlem autami czy sprzętem sportowym? I jak to jest z tymi działalnościami skąd wiadomo który zakres wymaga specjalnych uprawnień?
Z góry dzieki za info.

1. Takiej rady nikt odpowiedzialny na odległość nie da. Należałoby przeprowadzić wyliczenia i zrobić porównanie.
2. Tego nie wiem :)
3. Nie ma zakazu. Może również handlować tytoniem i alkoholem (na alkohol potrzebne zezwolenie rady gminy).

Tak na chłopski rozum pomyśleliśmy, że skoro w 2010 będziemy mogli zmienić sposób opodatkowania to na ten rok będzie sie normalnie rozliczać i ponosić koszta a w przyszłym roku zobaczymy. Oj cięzka przeprawa na początku :) I jeszcze pytanie może idiotyczne no ale na początku tak bywa rozumiem, że cały sprzęt i wyposażenie aby wrzucić w koszta nalezy kupić po "otwarciu" firmy .

Witam. Kto chroni pielęgniarkę zatrudnioną w szpitalu "na kontrakcie" ? Co zrobić aby kontrakt pracowniczy nie zmienił się w niewolniczy ? Pielęgniarka kontraktowa też człowiek i jeżeli kontrakt nie zawiera opcji regulującej czas wolny od pracy to czy jakieś normy to regulują? Czy istnieje minimum wolnych weekendów w miesiącu ? Dzięki za poradę.

Powrót