Pielgrzymka autokarowa

• Autor wątku Autor wątku dfs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dfs

Użytkownik
Odpowiedzi
125
Witam!

Mam problem związany z kwestią ubezpieczenia jednodniowej pielgrzymki autokarowej. Pielgrzymka ma charakter czysto "amatorski" i pod względem organizacyjnym ogranicza się wyłącznie do zapewnienia wyjazdu i przyjazdu pielgrzymów na Jasną Górę.

Wszystko już ustalone i osoby zapisane, zawodowy przewoźnik uzgodniony, ale dosłownie przed chwilą przypomniała nam się kwestia ubezpieczenia.

W związku z czym mam 2 pytania:

1) Czy kwestia ubezpieczenia związanego z przejazdem autobusu jest w gestii wynajętego przewoźnika?? I płacąc za wynajem zapłaciłem już za ubezpieczenie??

2)Czy ubezpieczenie inne niż wyżej wspomniane, przy tego rodzaju pielgrzymki-wycieczki jest obowiązkowe?? Czy też charakter ów wyjazdu do tego nie zobowiązuje??

ad. 1 - każdy przewożnik, co więcej każdy pojazd powinien mieć obowiązkowe oc posiadaczy pojazdu. CHroni ono również osoby przewożone - za opłatą. Warto tylko sprawdzić, czy przewoźnik taki ubezpieczenie ma.

ad. 2 - inne raczej nie jest obowiązkowe, ale może warto uczestników dodatkowo ubezpieczyć od następstw nieszcześliwych wypadków.

Czyli w woli ścisłości. Czy sytułacja wygląda tak:

adad.1 Czyli wystarczy OC, i wszystko powinno być ok?? czyli nie ma jakiś każdorazowych ubezpieczeń przy tego rodzaju wyjazdów??

adad.2 Jest to jednodniowa pielgrzymka na Jasną Górę, gdzie na zapewnieniu dojazdu rola organizatora się kończy. A w trakcie pielgrzymki każdy będzie chodził już na własną rękę.

Także ubezpieczenie w takim przypadku nie jest obowiązkowe, a w razie nie daj Boże jakiś nieszczęśliwych wypadków, organizator który zobowiązał się zapewnić tylko transport nie zostanie pociągnięty do odpowiedzialności??

Powrót