Pieniądze i konto w banku a śmierć osoby.

• Autor wątku Autor wątku almatea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

almatea

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam.

Moja ciocia jest starszą już osobą. Mąż jej zmarł jakiś czas temu. Nie mają dzieci. Wraz z mamą jesteśmy najbliższą jej rodziną. Mieszkanie ś.p. wujek zapisał mamie. Ciocia upoważniła moją mamę do konta w baku, na który spływa emerytura. Tydzień temu tylko szybka reanimacja sprawiła, że ciocia jest jeszcze wśród nas. W takich chwilach człowiek dopiero uświadamia sobie, jak niewielka jest jego wiedza na temat - co zrobić później.

Mam pytanie - czy gdy ciocia kiedyś umrze, mama będzie mogła bez żadnych problemów wybrać pieniądze i zlikwidować konto? Ciocia trzyma tam pieniądze, z których prosi, aby opłacić pogrzeb..
Czy od pieniędzy, które ewntualnie zostaną, należało będzie opłacić jakiś podatek?

Pozdrawiam

Na podstawie art. 56 prawa bankowego ciocia może polecić bankowi na piśmie, aby po jej śmierci wypłacił Pana mamie pieniądze zgromadzone na koncie.

Jeśli ciocia nie zdąży tego zrobić, to Pana mama na podstawie art. 55 prawa bankowego, będzie mogła żądać od banku, w którym prowadzony jest rachunek cioci, zwrotu kosztów poniesionych w związku z pogrzebem.

po śmierci cioci mama nie moze pobrać pieniędzy ponieważ wchodzą one do masy spadkowej i tylko spadkobierca ktoremu one przypadną będzie mógł je pobrać...ewentualnie osoba ktora pokrywała koszty pogrzebu ale tylko do wysokości udokumentowanych rachunków...

W przypadku gdyby spadkobiercą była osoba inna niż pełnomocnik ciotki (mama) to mógłby po wypłacie przez mamę tych pieniędzy oskarżyć ją o przywłaszczenie tej wypłaconej kwoty (art. 284 &1 KK)

Ale gdyby ciocia upoważniła bank do wypłaty określonej osobie zgromadzonych na rachunku pieniędzy, to wypłacona kwota nie jest wliczana do spadku.

ale tutaj mówimy o sytuacji kiedy nie ma żadnych dyspozycji na wypadek śmierci...Zresztą tą dyspozycję można zrobić tylko do ściśle określonej kwoty (niestety nie jestem teraz w stanie podać ile ona wynosi...:( ),o ile na rachunku jest więcej pieniędzy niż wartość tej kwoty to nadwyżka ta wchodzi do masy spadkowej...

[cytat="Markiz32"]Zresztą tą dyspozycję można zrobić tylko do ściśle określonej kwoty [/cytat]
20-krotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw bez wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa GUS za ostatni miesiąc przed śmiercią posiadacza rachunku.
[cytat="Markiz32"]o ile na rachunku jest więcej pieniędzy niż wartość tej kwoty to nadwyżka ta wchodzi do masy spadkowej...[/cytat]

Zgadzam się.

Czy mam rozumieć, że jeżeli ciocia nie sporządzi testamentu, pieniądze przepadną?

Jeśli tak to będę chciał ją namówić na przekazanie pieniędzy np. dla jakiegoś domu dziecka czy fundacji Owsiaka, byle by nie przejął ich bank bo to chyba najgorsza z możliwych opcji.

Pozdrawiam

[cytat="almatea"]Czy mam rozumieć, że jeżeli ciocia nie sporządzi testamentu, pieniądze przepadną?[/cytat]

Nic nie przepadnie. Jeśli nie będzie testamentu, to dojdzie do dziedziczenia na podstawie ustawy. Ciocia nie ma męża, dzieci, jej rodzice pewnie już nie żyją, dziedziczyć będzie więc rodzeństwo - czyli Pańska mama.

Powrót