P
pisarz
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 50
Witam. Piszę w imeiniu mojej mamy. Otóż problem przedstawia się tak. Na jednym z kont bankowych mojej mamy, w ostatnim czassie trafiają się dziwne przypadki, ze przychodzą do niej pieniądze, które w ogole nie powinny się znaleźć na jej koncie. Sprawa o tyle dziwna, ze nie sa to kwoty rzedu 500zł, tylko każda z wpłat na konto mamy to około 15 tysięcy złotych. W sumie przytrafiło się już to kilka razy w ciągu ostatnich miesięcy, wiec na konto trafiło około 40 tysięcy zlotych, nie wiadomo całkiem od kogo. Za pierwszym razem mama zadzwoniła do banku i poinformowała o tym fakcie. Pani z Banku uprzejmie zapytała, czy mama wyraza zgode na to, aby bank pobrał te pieniadze z jej konta. Mama sie oczywiscie zgodziła i było po sprawie. Po niedlugim czasie kolejna "niechciana" wpłata na koncie. Kolejne kilkanascie tysięcy złotych. Mija 5 tygodni, dopiero po tym czasie bank zadzwonił ze zaszła pomyłka. Na nastepny dzien, pieniedzy juz nie było na koncie. Ale... bank nie zapytał o zgode na pobranie tych pieniędzy. Samowolka? Jakim prawem mama się ma przejmowac przez to, ze jakis niekompetentny bankowiec nie umie wpisać numeru konta? Miesiac temu przyszła kolejna wpłata. Znowu kilkanascie tysiecy. Bank sie nie odzywa. Totalna paranoja. Tym razem moja mama chce się jakoś "poprocesować" z bankiem, domaga się jakiś przeprosin i rekompensaty i chce, zeby ta osoba ktora nieumyslnie przelewa pieniadze na jej konto została jakoś ukarana.
Czy można w zwiazku z tym wytoczyć jakiś proces badz postepowanie? W ogole na jakiej zasadzie musi oddawac te peniadze? Czy to jest przymus czy tylko dobra jej wola? Jak wyciagnac konsekwencje z tych nieodpowiedzialnych bankowców?
Pozdrawiam.
Czy można w zwiazku z tym wytoczyć jakiś proces badz postepowanie? W ogole na jakiej zasadzie musi oddawac te peniadze? Czy to jest przymus czy tylko dobra jej wola? Jak wyciagnac konsekwencje z tych nieodpowiedzialnych bankowców?
Pozdrawiam.