Pieniadze w banku niemieckim przed wojna

• Autor wątku Autor wątku MisUszate
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MisUszate

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jak miło, ze trafilam na swoj post po 2,5 roku szukajac odpowiedzi na to samo pytanie, bo znowu mi się przypomniało. W miedzyczasie okazało się, że ten jedyny dokument, który mamy z 1942r, to stwierdzenie konfiskaty papierow wartosciowych (w czasie II wojny) ze wzgledu na to, iz prababcia wyszla za maz za powstanca sląskiego (polaka). Czy ktos sie na tym cokolwiek zna i moglby podpowiedziec, czy ma sens cokolwiek ruszac, czy to dziala na zasadzie, była wojna, kto zabral ten ma? Czyli tak samo jak z niemieckimi domami na polskich ziemiach.....

Witam,
mam takie pytanie, nie jestem żadnym ekspertem i nawet nie mam pojęcia czy w ogóle brać się za tę sprawę. Otóż moja prababcia miała przed wojną konto w Dresden Banku, prawdopodobnie była tam na ówczesne czasy calkiem spora kwota. Ostatni dokument potwierdzający istnienie tego konta pochodzi z 1942r i jest to dokument mówiący o konfiskacie papierów wartosciawych (w czasie wojny), ze wzgledu na malzenswto z polakiem. Chciałam się zapytać czy takie konta nie podlegały likwidacji i czy w ogóle jest jeszcze jakaś szansa, aby odzyskać te pieniądze.

RE: Pieniądze w banku przed wojną

Uszatku, trudno powiedzieć, raczej ciężko z tym będzie, ale przeczytawszy co napisałaś wydaje mi się, że ewentualnej sprawiedliwości trzeba szukać w Niemczech. Może więcej dowiedziałabyś się, gdyby ten temat wisiał w innym dziale.

W lutym 2011 roku w podobnej sprawie orzekł Oberlandesgericht Frankfurt (Wyższy Sąd Krajowy we Frankfurcie nad Menem (sygnatura akt: AZ 19 U 180/10) w sprawie, w której chodziło o bardzo stare konto depozytowe, i którą inny bank, tj. Commerzbank, przegrał. Problemem było to, że w banku nie było żadnych śladów ówczesnego konta bankowego. Ten sąd orzekł, że skoro z dokumentu przedłożonego przez spadkobiercę jednoznacznie wynika, że takie konto kiedyś tam istniało, i jeśli dokument ten nie budzi wątpliwości, także odnośnie wysokości depozytu, to ciężar dowodu na to, że konto zostało zlikwidowane, a kwota złożonych na nim pięniędzy zgodnie z prawem wypłacona lub przelana została na osobę uprawnioną, spoczywa na banku. W tej sprawie Commerzbank nie mógł tego udowodnić i sprawę przegrał, a więc musiał wypłacić pieniądze z odstetkami. W twojej sprawie chodzi jednak dodatkowo o wywłaszczenie wzgl. przepadek mienia na podstawie ówczesnych przepisów. Ale także i w tym wypadku Dresdner Bank musiałby udowodnić zgodne z prawem wyzbycie się tych pieniędzy; np. jakiś przelew do urzędu skarbowego (Finanzamt-u lub podobnej ówczesnej instytucji, których skomplikowanych nazw nie będę tu przytaczał), a to nie będzie takie łatwe. Jeśli w rachubę wchodzi duża kwota, to powinieneś sprawę powierzyć inteligentnemu i oczytanemu w tej problematyce adwokatowi. Uważam, że powinno być sporządzone porządne pismo do zarządu Dresdner Bank (Vorstand der Dresdner Bank), z którego będzie wynikało, że ktoś ma pojęcie o tym, co pisze.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuje za odpowiedz, gdybym miala pewnosc, ze jest tam duza kwota, pewnie bym sie na to porwala, ale obawiam sie ze moze ( a raczej na pewno ) nie starczyc na prawnika:) Na tym dokumencie nie ma zadnej kwoty, jaka zostala wplacona, z tego co wiem bylo to swego rodzaju wiano mojej brabaci, ktore w calosci ulokowala w banku, natomiast jej brat za taka sama, badz podobna kwote wybudowal przed wojna dom..... Mozna oczywiscie gdybac.....ile kosztowaly materialy budowlane, jaki byl stosunek zlotego do marki itd. Choc z drugiej strony sprawa ciekawa...... :)

Powinnaś spróbować rozwikłać tę sprawę w następujący sposób: Nie angażuj żadnego prawnika, bo bardzo prawdopodobne, że będzie żądał zaliczki i uzależniał jakiekolwiek zaangażowanie od zapłaty. Powinnaś napisać pismo do zarządu Dresdner Bank dołączając kopie tych dokumentów, które masz, i poprosić o wyjaśnienie. Pytania powinny być inteligentnie i sprytnie sformułowana. Na pewno otrzymasz odpowiedź; nie ma takiej możliwości, że Twoje pismo pozostanie bez odpowiedzi. Wówczas Twoje koszty ograniczą się do kosztów listu poleconego. Napisz tu jesczcze raz i załącz zeskanowane dokumenty, jakie posiadasz; nazwiska zamaluj na czarno. I wtedy pomyślimy, jak sformułować odpowiednie pismo do Dresdner Bank.

RE: Pieniądze w banku przed wojną

Witam. Mam pytanie.jak moge znalezc konto zzalozone na mnie przed wojna w banku szwajcarskim??

Powrót