Pieniądze z ubezpieczenia dla dziecka

• Autor wątku Autor wątku Franczyslaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Franczyslaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, na wstępie napiszę że nie wiem czy dobrze napisałam, czy w dobrym temacie...

Co do tematu postaram się jak najkrócej opisać sytuację. W 2011 zmarł mój tata, byłam niepełnoletnia. Dostałam pieniądze z ubezpieczenia po tacie. Byłam z mamą w PZU i dostałam informację, że takowe pieniądze dostanę dopiero po uzyskaniu 25 lat. Moja mama bardzo nie chciała abym takie pieniądze dostała, miała żal do całej sytuacji, że to ja dostałam te pieniądze. Nie mama, nie brat

Byłam nieświadoma całej sytuacji, skończyłam 25 lat i poruszyłam temat pieniędzy z mamą. Mama mówi że tych pieniędzy już nie ma, poszły na życie. Czy da się w jakiś sposób dowiedzieć co się stało? Czy te pieniądze w nieświadomy sposób przepisałam dla mamy? Czy mama podrobiła za mnie podpis? Gdzie szukać pomocy? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Franczyslaw napisał:
Gdzie szukać pomocy?
Można zacząć od ubezpieczyciela np. pismo z prośbą o informacje o przekazaniu środków przypadających Pani (komu, w jakiej kwocie, kiedy, na podstawie jakiego przepisu umowy). Pani mama była pani przedstawicielem ustawowym do czasu osiągnięcia pełnoletności więc mogła w Pani imieniu wypłacić te środki posługując się własnym podpisem.
Franczyslaw napisał:
Czy te pieniądze w nieświadomy sposób przepisałam dla mamy?
Majątkiem dzieci zarządzają rodzice. Nie jest to równoznaczne z darowizną. Teoretycznie do dokonywania wszelkich wydatków z pani majątku wymagane było uzyskanie przez pani mamę zgody sądu opiekuńczego. Bez tej zgody sądu majątek powinien być Pani przez rodzica zwrócony w stanie niepogorszonym. Jeżeli rodzic zużył pani majątek w sposób nierozsądny, na przedmioty zbędne lub bez związku z potrzebami tego dziecka - przysługuje odszkodowanie. Przy czym, według mnie, wydatkowanie zgodne z dobrem dziecka nawet bez zgody sądu nie będzie wiązać się z odpowiedzialnością odszkodowawczą.

Powrót