Pieniądze zagarnięte z konta przez bank

• Autor wątku Autor wątku tomakalam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomakalam

Stały bywalec
Odpowiedzi
600
Witam,

mam taką sytuację:
10.02.2022 - bank w którym mam konto pobiera z niego ponad 320 pln tytułem: "Zaległe zary za 15.05.2020 i 15.06.2020". (Tak, zary - nie pomyliłem się)
Szybki telefon do banku i okazuje się, że bank twierdzi, że dotyczy to spłacanego przeze mnie do 07.2020 kredytu. Bank twierdzi, że niechcący pobrał z mojego konta 2 raty za mało i teraz, po prawie 2 latach to wyrównuje. Od razu zaznaczam, że nigdy bank się w tej sprawie nie odezwał. Ale...
W 2020 jak wszedł c19 to można było wystąpić do banku o zmniejszenie raty i wydłużenie okresu kredytowania. Ja tego nie zrobiłem natomiast bank sam zmniejszył mi ratę i dwie pobrał za małe. W odpowiedzi na moją reklamację napisali, że przywracają raty do zgodnych z umową i jednocześnie skorygowali już pobrane tak aby wszystko się zgadzało.
Wtedy też sami na moim koncie dokonywali jakichś wpłat i wypłat.
Co ciekawe mam raport BIK z 12.2021 gdzie kredyt ten jest oznaczony jako spłacony i zamknięty 07.2020.
Mało tego uzyskałem też teraz z banku zaświadczenie że kredyt o którym piszę został spłacony 07.2020.
Oczywiście złozylem reklamację i czekam na jej rozpatrzenie ale zastanawiam się czy to nie podlega pod próbę wyłudzenia. W końcu bank ściągnął sobie bez żadnego tytułu pieniądze z mojego konta.
Nawet gdybym był im coś winny to:
1. Nie zamknęliby kredytu
2. Powinienem chyba zostać najpierw poinformowany o zadłużeniu.

Czy mam rację?
W chwili obecnej sprawa wygląda tak, że to ja muszę udowadniać bankowi, że nie jestem wielbłądem.

Powrót