pieniadze zarobione za granica

• Autor wątku Autor wątku przemek81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam na forum mam pytanie ? od 3 lat mieszkam za granica wyjezdzałem pod koniec roku z Polski oczywiscie dokąd miałem dochody w Polsce złożyłem pit rozliczyłem się w Polsce czasowo wymeldowałem i zacząłem nowe życie za granicą pracowałem tam płaciłem podatki rozliczałem sie po prostu tam gdzie mieszkałem i to było jest zgodne z prawem ale moje pytanie jest następujące zarobione pieniądze w obcym kraju zbierałem na koncie przelałem sumę do Polski w Polsce miałem jeszcze samochód sprzedałem go rodzice ,, dali mały prezent ,, i po wielkich trudach kupiłem mieszkanie w Polsce ! moje pytanie czy muszę odprowadzić jakiś podatek czy urząd skarbowy może mnie wezwać i zapytać skąd miałem pieniądze na to mieszkanie itd itp proszę o odpowiedz !

Wezwać to ciebie zawsze mogą, bo lubią takie sprawy.
Nie należy jednak panikować. Jeśli rozliczyłeś się z tych pieniędzy z zagranicznym fiskusem, a przez te 3 lata nie byłeś polskim rezydentem podatkowym (nie mieszkałeś w Polsce i wszystkie sprawy życiowe prowadziłeś za granicą), to nic złego ci się nie stanie.
A co do tego małego prezentu. Czy była to darowizna pieniędzy? Kiedy go otrzymałeś?

dzieki za odpowiedz ale powiedz co mam powiedziec w urzedzie skarbowym wiem jedno że zycie i praca za granica wiaze się z tym że pieniądze zarobione wydaje tam gdzie mieszkam jesli je przesyłam do Polski musze chyba je jakos opodatkować wiem ze to głupie ale chyba tak jest tak jak z podatkiem Belki z odpodatkowanych juz pieniedzy naszych oszczednosci jeszcze karzą płacic podatek co do malego prezentu mieszkanie kupione zostało w marcu wiec mały prezent był w lutym nie zgłosiłem tego jako darowizna teraz juz chyba za pozno ? dzieki za odpowiedz pozdrawiam

Powrót