Pierwszeństwo na skrzyżowaniu z drogą bitą

• Autor wątku Autor wątku alien93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

alien93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Wczoraj nieomal doszło do stłuczki na osiedlowej drodze przez moim zdaniem wymuszenie - mam to nagrane rejestratorem.

Sytuacja wygląda tak: droga asfaltowa - osiedle i od niej odbiega w bok droga gruntowa bita. Wg mnie i tego co mnie uczyli podczas kursu wjazd z takiej drogi na drogę asfaltową nie jest skrzyżowaniem i nie obowiązuje zasada prawej strony a osoba jadąca z drogi gruntowej na asfaltową włącza się do ruchu i musi ustąpić pierwszeństwa.

Jednak według mojego sąsiada tak nie jest i jest to skrzyżowanie równorzędne.
Mam też opinię "z drugiej ręki" Pana Policjanta (nie z drogówki) który twierdzi że skoro jest to teren zabudowany a droga gruntowa ma nadaną nazwę własną to jest ona równorzędna z drogą asfaltową i obowiązuje reguła prawej ręki.

Chciałbym się dowiedzieć jak to w końcu jest bo nie raz zdarzają się tam hamowania awaryjne. Podję link do zdjęcia owego skrzyżowania z perspektywy mojego samochodu oraz do mapy google.

https://zapodaj.net/db3b07ad743a6.png.html
https://www.google.com/maps/@50.892...4!1sg8_LQjZBIjWc3-Be6Qs7HA!2e0!7i13312!8i6656

Oczywiście rację masz ty.
Wyjeżdżający z drogi gruntowej włącza się do ruchu i ustępuje pojazdom nadjeżdżającym z wszystkich kierunków.

"Art. 2.10) skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;"

alien93 napisał:
Pana Policjanta (nie z drogówki)
Kamień z serca, chociaż uprawnienia do kierowania pewnie posiada...

Pierwszeństwo ewidętnie po Pana stronie.

Pierwszeństwo po Pana stronie.

donuta napisał:
zdecydowanie tak :)

naprawdę zarejestrowałaś się na forum tylko po to aby napisać tego posta dublującego kilka poprzednich takich samych wypowiedzi?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót