Pierwszy raz wynająłem....

• Autor wątku Autor wątku wiwp7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiwp7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
W dniu 1 grudnia 2011 roku wynajałem mieszkanie.
Kaucja za wynajem zgodnie ze spisaną umową wynosiła 1.000zł plus opłaty eksploatacyjne tj. światło, gaz, telefon, czynsz i komorne w wysokosci 600zł.
W dniu podpisania umowy najemca wpłacił 500zł kaucji i opłaty za miesiąc grudzień.
Drugą ratę kaucji i komorne Najemca zobowiązał się uregulować w połowie miesiąca stycznia 2012.
Do tej pory tego nie uregulował, ograniczając się tylko opłacania opłat wynikających z rachunków.
Nie zgłosiłem do tej pory do US wynajmu ponieważ defacto nie mam z tego żadnych korzyści. Chciałbym się dowiedzieć czy mimo wszysko powinnam fakt wynajmu zgłosić do US ? i w jaki sposób udowodnić że kaucja i komorne są niepłacone ?

Dziękuje!

Nie masz w ogóle obowiązku zgłaszania wynajmu do US, to raz.

Zaliczki na podatek płacisz dopiero, gdy Twój łączny dochód od początku roku z tytułu najmu przekroczy 3091 zł.

Z tego co dostałaś od najemcy w grudniu 2011 r. - rozlicz się w PIT-36 do końca kwietnia.

Kaucja za mieszkanie w ogóle nie jest Twoim przychodem, bo ma charakter zwrotny.
Mam tylko wątpliwość, czy nie mylisz kaucji z czynszem.

Kaucja to jest takie zabezpieczenie, które jednorazowo pobiera wynajmujący - na wypadek, gdyby najemca np. zdewastował mieszkanie. Jeśli nic takiego nie nastąpi, to kaucję ma on obowiązek zwrócić.

Natomiast to co się pobiera od najemcy co miesiąc to czynsz (stanowiący wynagrodzenie wynajmującego) plus ewentualnie także opłaty za media itd.

Powrót