Pijaca matka,Nieodpowiedzialny Ojciec...

• Autor wątku Autor wątku Mateusz1997r.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz1997r.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.zwracam się do was z dosyć pospolitym problemem a mianowicie. Mam 18 Lat, uczeszczam do liceum zaocznego(3 dni w tygodniu).Niestety moi rodzice poważnie powinni zastanowić się czy umieją wychować i utrzymać dzieci zanim je zrobili. Rodzice nie są razem,obecnie mieszkam z matką. Ojca nie widziałem ładnych parę lat.Ojciec dawniej znęcał się nade mną i nad moja matka lecz z perspektywy czasu niestety musze stwierdzić, że w pewnych sytuacjach nie dziwie się jego zachowaniu. Ojciec nie był osobą pijaca, matka wręcz przeciwnie. Na chwilę obecną matka pije codziennie a w niedziele upija się bardziej niż w dni powszednie.Lecz mimo to zawsze trzymałem stronę matki, teraz gdy jestem dorosły moja mama odnosi się do mnie w ten sam sposób co do mojego ojca(wyzywa, prowokuje kłótnie)wygania mnie do pracy . chciałem zaznaczyć, że pracowałem ponieważ chciałem zrobić prawo jazdy,lecz brat mojej matki pozbawił mnie zarobionych pieniędzy i zostałem na przysłowiowym lodzie . dlatego kieruje się do was z pytaniem:
-czy w wieku 18lat mogę ubiegać się o alimenty?
-gdzie mam się kierować aby je uzyskać
-czy mogę uzyskać alimenty od obojga rodziców aby nie obciążać finansowo tylko jednego rodzica.
Osobiście nie chce robić tego mojej matce, życie naprawdę dało jej w kość, ale jestem do tego zmuszony, nie mam meldunku, wynajmujemy mieszkanie ( chce złożyć o własne ale nie wiem jak)... proszę was o rady
Pozdrawiam

PS. Ojciec ma wyrok za psychiczne i fizyczne znęcanie się.. Był on żołnierzem w jednostce wojskowej GROM, z tego co wiem jest on na przymusowej emeryturze. Matka sądziła się z nim 5 lat ,wyrok jaki otrzymał to 2 lata w zawieszeniu na 3. Nie wiem czemu taki mały wyrok, patrząc na jego czyny.
Ja chcę się tylko usamodzielnić, mieć coś na start w życiu. Jeszcze raz pozdrawiam

Mateusz1997r. napisał:
czy w wieku 18lat mogę ubiegać się o alimenty?
Możesz, podobnie jak Matka, czy Ojciec może domagać się zasądzenia alimentów od Ciebie, na siebie.
Ogólnie jesteś dorosły, uczysz się zaocznie więc masz możliwość podjęcia pracy.
Mateusz1997r. napisał:
Ja chcę się tylko usamodzielnić, mieć coś na start w życiu
Więc się wyprowadź, będziesz samodzielny, zarób, będziesz miał coś na start.
Nie traktuj powyższego jako docinki, jednak szanse na uzyskanie alimentów w Twoim przypadku są słabe. Nawet jeśli Sąd takowe zasądzi, to będzie to raczej kwota symboliczna.

Chciałbym się wyprowadzić, ale zacznę od tego, że chodzę do szkoły 3 dni w tygodniu (wtorek- czwartek). Gdybym podjął pracę, mógłbym pracować tylko 3 dni w tygodniu(w niedziele raczej się nie pracuje).Pracując tylko tyle dni miesięcznie, jestem pewien,że nie wystarczy mi na opłatę mieszkania,pokoju nie wspominając o jedzeniu,ubraniach itd. Oczywiście są szkoły zaoczne 2 dni w tygodniu ( weekend ) ale jako 18- latek, chcę mieć trochę wolnego czasu. W takiej konfiguracji musiałbym iść do pracy, w weekend szkoła. Gdzie tu znajdę czas na cokolwiek innego

Mateusz1997r. napisał:
(w niedziele raczej się nie pracuje).
To ciekawy poglad. Wielu ludzi pracuje wlasnie w sobote czy niedziele otrzymujac dodatkowe wynagrodzenie.
Mateusz1997r. napisał:
ale jako 18- latek, chcę mieć trochę wolnego czasu.
O tym nalezalo pomyslec przed wyborem szkoly dla osob pracujacych.

Wiele osob z pelnych rodzin wlasnie jest w sytuacji pracy przez 5 dni i nauki przez dwa lub odwrotnie - szkola dzienna 5 dni i praca w weekend.
Z racji na wiek moze Pan przeniesc sie jeszcze do szkoly dziennej - zakladam, ze nie ma problemow z nauka. Podejmujac nauke w systemie dziennym, kiedy nie posiada Pan jeszcze wyuczonego zawodu sad powinien przyznac alimenty od obojga rodzicow.

Powrót