M
Mateusz1997r.
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam.zwracam się do was z dosyć pospolitym problemem a mianowicie. Mam 18 Lat, uczeszczam do liceum zaocznego(3 dni w tygodniu).Niestety moi rodzice poważnie powinni zastanowić się czy umieją wychować i utrzymać dzieci zanim je zrobili. Rodzice nie są razem,obecnie mieszkam z matką. Ojca nie widziałem ładnych parę lat.Ojciec dawniej znęcał się nade mną i nad moja matka lecz z perspektywy czasu niestety musze stwierdzić, że w pewnych sytuacjach nie dziwie się jego zachowaniu. Ojciec nie był osobą pijaca, matka wręcz przeciwnie. Na chwilę obecną matka pije codziennie a w niedziele upija się bardziej niż w dni powszednie.Lecz mimo to zawsze trzymałem stronę matki, teraz gdy jestem dorosły moja mama odnosi się do mnie w ten sam sposób co do mojego ojca(wyzywa, prowokuje kłótnie)wygania mnie do pracy . chciałem zaznaczyć, że pracowałem ponieważ chciałem zrobić prawo jazdy,lecz brat mojej matki pozbawił mnie zarobionych pieniędzy i zostałem na przysłowiowym lodzie . dlatego kieruje się do was z pytaniem:
-czy w wieku 18lat mogę ubiegać się o alimenty?
-gdzie mam się kierować aby je uzyskać
-czy mogę uzyskać alimenty od obojga rodziców aby nie obciążać finansowo tylko jednego rodzica.
Osobiście nie chce robić tego mojej matce, życie naprawdę dało jej w kość, ale jestem do tego zmuszony, nie mam meldunku, wynajmujemy mieszkanie ( chce złożyć o własne ale nie wiem jak)... proszę was o rady
Pozdrawiam
-czy w wieku 18lat mogę ubiegać się o alimenty?
-gdzie mam się kierować aby je uzyskać
-czy mogę uzyskać alimenty od obojga rodziców aby nie obciążać finansowo tylko jednego rodzica.
Osobiście nie chce robić tego mojej matce, życie naprawdę dało jej w kość, ale jestem do tego zmuszony, nie mam meldunku, wynajmujemy mieszkanie ( chce złożyć o własne ale nie wiem jak)... proszę was o rady
Pozdrawiam