J
justShame
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam. Ktoś z mojej rodziny został złapany pod wpływem alkoholu za kierownicą. Z tego co mi wiadomo miał ponad 1.1 ale nie wiem czy chodzi o promili w wydychanym powietrzu czy też została zbadana krew. Dostałem jedynie informację od firmy (policja przesłała fax, z informacją o tym fakcie do firmy). Nie mogę nigdzie znaleźć informacji jak właściwie teraz to wygląda. Mam pare pytań, jeśli ktoś byłby tak miły i odpowiedziałby na którekolwiek - serdeczne dziękuje.
Domyślam się, że został zabrany na izbę wytrzeźwień ?
Czy zostaje od razu aresztowany - postawiony przed sąd ?
Czy zostanie wypuszczony jak wytrzeźwieje i złoży zeznanie ?
Co jeśli naszłaby mnie ochota na kontakt - jaka jest możliwość jeśli nie znam języka niemieckiego ?
Skoro został złapany na terenie Niemiec to podlega ich prawu i tam zostanie sądzony, czy zostanie przewieziony do Polski ?
Czy wie ktoś jak w praktyce to wygląda ? Tzn. jakie padają wyroki. Zdążyłem już przeczytać o widełkach i z tego co wyczytałem to przewidywana grzywna do 3 000 EUR, lub do 5 lat pozbawienia wolności. Jak surowo w Niemczech patrzą na "zawodowego" kierowcę ciężarówki z takim "wynikiem" ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Domyślam się, że został zabrany na izbę wytrzeźwień ?
Czy zostaje od razu aresztowany - postawiony przed sąd ?
Czy zostanie wypuszczony jak wytrzeźwieje i złoży zeznanie ?
Co jeśli naszłaby mnie ochota na kontakt - jaka jest możliwość jeśli nie znam języka niemieckiego ?
Skoro został złapany na terenie Niemiec to podlega ich prawu i tam zostanie sądzony, czy zostanie przewieziony do Polski ?
Czy wie ktoś jak w praktyce to wygląda ? Tzn. jakie padają wyroki. Zdążyłem już przeczytać o widełkach i z tego co wyczytałem to przewidywana grzywna do 3 000 EUR, lub do 5 lat pozbawienia wolności. Jak surowo w Niemczech patrzą na "zawodowego" kierowcę ciężarówki z takim "wynikiem" ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi