Pilna pomoc dot. spadku i sądu

• Autor wątku Autor wątku dami12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dami12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam. Mieszkam z synem w DE, meldunek stały posiadamy w Polsce, potrzebuję otrzymać z Sądu zgodę na odrzucenie spadku w imieniu dziecka. Dzwoniłam do Sądu rodzinnego w moim rodzinnym mieście i poinformowano mnie że muszę dokonać tych działań w Sądzie odpowiednim do zamieszkania dziecka...czyli w Niemczech.
Mam pytanie czy ktoś może mi podpowiedzieć jak wyglądają takie procedury w sądach niemieckich? W jakiej formie powinnam złożyć ten pozew i w jakim Sądzie skoro jestem obywatelem Polski?

A po co sie przyznawać że mieszkasz za granicą? zwróć sie do sądu zgodnego z twoim meldunkiem.

Zgodnie z § 1643 BGB (niem. kodeks cywilny) dla ważności odrzucenia spadku przez małoletniego, za którego działają jego przedstawiciele ustawowi, czyli rodzice, potrzebne jest zezwolenie sądu opiekuńczego (w Niemczech: Vormundschaftsgericht). Takiej zgody nie potrzeba, jeśli dziecko doszło do dziedziczenia tylko dlatego, że jego rodzice lub jedno z rodziców odrzuciło spadek. Innymi słowy: Rodzice lub jedno z rodziców odrzuciło spadek z obawy przed odpowiedzialnością za długi zmarłego spadkodawcy, ponieważ długi spadkowe przewyższały aktywa spadku. Wskutek odrzucenia spadku przez rodziców lub jednego z nich, w ich miejsce wchodzi jako spadkobierca ich małoletnie dziecko; w takim przypadku na odrzucenie spadku przez dziecko nie jest konieczne zezwolenie sądu opiekuńczego. Wynika to z § 1643 ust. 2 BGB. Co innego, jeśli dziecko dziedziczyłoby także bez odrzucenia spadku przez rodziców lub jednego z nich; np. na podstawie testamentu lub na podstawie ustawy. Wówczas odrzucenie spadku przez małoletniego wymaga dla swej ważności zgody sądu opiekuńczego.

Poza tym, jeśli dziecko ma także w Polsce swoje miejsce pobytu, o czym świadczy jego zameldowanie na pobyt stały w Polsce, to właściwy jest także polski sąd opiekuńczy; z tym, że wg. polskiego prawa nie ma tego wyjątku, jaki przewidziany jest w § 1643 ust. 2 BGB; tzn. zezwolenie na odrzucenie spadku przez małoletniego zawsze wymaga zezwolenia sądu opiekuńczego.

Uwaga: Termin do odrzucenia spadku wynosi wg. niem. BGB, § 1944, 6 tygodni. Jeśli jednak spadkobierca w chwili otrzymania wiadomości o śmierci spadkodawcy przebywał za granicą (poza Niemcami), to termin ten wynosi 6 miesięcy.

Jeśli chodzi o samą formę odrzucenia spadku i wniosku o zezwolenie niemieckiego sądu opiekuńczego, to takie oświadczenia składa się w sądzie do protokołu, § 1945 BGB; nie jest konieczne pisanie jakichś "pozwów". Samo oświadczenie o odrzuceniu spadku może być spisane także notarialnie; w takim przypadku notarialne oświadczenie musiałoby być przesłane do sądu spadkowego (Nachlassgericht) wg. ostatniego miejsca zamieszkania zmarłego, a jednocześnie do sądu opiekuńczego z krótkim pisemnym wnioskiem o zezwolenie na odrzucenie (o ile takowe jest potrzebne).

Ostatnia edycja:
arkyy napisał:
A po co sie przyznawać że mieszkasz za granicą? zwróć sie do sądu zgodnego z twoim meldunkiem.

Pani w Sądzie powiedziała, że na sprawie sędzia pyta się gdzie dziecko przebywa, gdzie się uczy itp adokładniej ostatnie jego miejsce pobytu.... więc sam fakt tego że nie jest w PL w szkole, nie jest ubezpieczone daje obraz tego że mieszka gdzie indziej.

Ostatnia edycja:
erkorda napisał:
Poza tym, jeśli dziecko ma także w Polsce swoje miejsce pobytu, o czym świadczy jego zameldowanie na pobyt stały w Polsce, to właściwy jest także polski sąd opiekuńczy; z tym, że wg. polskiego prawa nie ma tego wyjątku, jaki przewidziany jest w § 1643 ust. 2 BGB; tzn. zezwolenie na odrzucenie spadku przez małoletniego zawsze wymaga zezwolenia sądu opiekuńczego.

rozumiem, że pomimo iż dziecko posiada meldunek stały w PL ale ma tez meldunek w Niemczech i żyje i uczy się w Niemczech to moge wniosek złożyć w Polsce?

Te dodatkowe okoliczności (dziecko żyje i uczy się w Niemczech, gdzie jest też zameldowane) podane zostały już po tym, jak wypowiedziałem się w sprawie powyżej. Prawo europejskie, a za nim także polskie i niemieckie, mówi, że międzynarodowa właściwość miejscowa sądów w opiekuńczych sprawach dziecka określa się wg. miejsca pobytu dziecka (niem. gewöhnlicher Aufenthalt; pol. po prostu stałe, zwyczajne miejsce pobytu). Jeśli dziecko żyje, mieszka i chodzi do szkoły w Niemczech, tzn. że w Niemczech, a nie w Polsce, ma swój zwyczajny pobyt. Dlatego międzynarodowo właściwym sądem opiekuńczym w sprawie o zezwolenie na odrzucenie spadku będzie sąd niemiecki. W sądzie polskim możnaby argumentować statusem prawnym rodziców dziecka, z którego wynikałaby właściwość polskiego sądu, ale to dość skomplikowana sprawa. Myślę. że najprościej byłoby złożyć za dziecko oświadczenie o odrzuceniu spadku (o ile jest to w ogóle konieczne; § 1643 ust. 2 BGB(?)), u polskiego notariusza, i oświadczenie to wraz z wnioskiem o zezwolenie na odrzucenie przesłać do właściwego miejscowo sądu opiekuńczego, (Vormundschaftsgericht). Rozumiem, że dziecko przebywa obecnie w Polsce, bo są wakacje (?).

Musze dokładniej opisać jaka jest sytuacja dziecka - w miesiącu marcu tego roku zmarła babka dziecka zostawiając duże długi, ojciec dziecka nie żyje, ja byłam z ojcem dziecka rozwiedziona z tego tytułu ja nie zrzekam się spadku gdyż nie jestem spadkobiercą, chcę uchronić moje dziecko przed przejęciem długów (nadmieniam, iż córki zmarłej odrzuciły spadek).
Kolejna sprawa - o śmierci babki dziecka dowiedziałam się tzw "pocztą pantoflową" gdyż z tamta rodziną nie miałam kontaktu. Akt zgonu został mi przysłany do Niemiec w zeszłym tygodniu.
Dziecko urodzone jest w Polsce, mieszka w Niemczech od 6 m-cy.
W tej chwili jesteśmy w Niemczech bo nie ma teraz wakacji i chodzi do szkoły - syn wakacje będzie miał dopiero od lipca.

erkorda napisał:
Rozumiem, że dziecko przebywa obecnie w Polsce, bo są wakacje (?).

Hmmm zawsze można powiedzieć że w Niemczech ma ferie i dlatego jest na terenie Polski :)

Czy dziecko będzie musiało ze mną stawić się do sądu?

Nie, dziecko nie musi być przy składaniu oświadczenia w sądzie. Natomiast należy wziąć ze sobó wszystkie dokumenty dziecka; metrykę urodzenia, ewent. dowód osobisty dziecka, poświadczenie zameldowania itp.
Na pewno załatwienie samego odrzucenia spadku i tego zezwolenia na odrzucenie spadku w imieniu dziecka jest o wiele prostsze, łatwiejsze, bezproblemowe i szybsze w Niemczech.

Powrót