Pilna Pomoc w rozwiazaniu Kazusu

• Autor wątku Autor wątku Pinusia69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pinusia69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam mały problem z rozwiązaniem kazusu który pomoże mi w zaliczeniu wykładu z materialnego prawa adm. Dotyczy on renty planistycznej. Jeżeli byłby ktoś tak miły i mi troszkę pomógł to będę bardzo wdzięczna.

Mikołaj K. jest prezesem "Arkadii", spółki z o.o. z siedzibą w T. uprawnionym do jej jednoosobowej reprezentacji. Przedmiotem działalności "Arkadii" jest m.in. sprzedaż nieruchomości. W związku z prowadzona działalnością "Arkadia" sprzedała 2 stycznia 2010 r. nieruchomość zlokalizowana w Gminie C. za kwotę 500.000 zł. Dla sprzedanej nieruchomości 15 czerwca 2005 r. został uchwalony miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego zmieniający jej dotychczasowe przeznaczenie z rolnego na zabudowę mieszkaniowo-usługową. Wobec powyższego, decyzja z dnia 20 lutego 2010 r. wójt gminy C. ustalił względem Mikołaja K. rentę planistyczna w wysokości 30.000 zł. Decyzja ustalającą rentę stała się ostateczna. Dnia 15 marca 2010r. Mikołaj K. otrzymał tytuł wykonawczy, z którego wynikało , ze jest zobowiązany do zapłaty 30.000 zł z tytułu decyzji ustalającej rentę planistyczna.

Pytania:
1)W jakim terminie decyzja nakładająca rentę planistyczna powinna być wykonana?
2)Ocen prawidłowość wydanej decyzji?
3)Jakie środki powinien podjąć Mikołaj K. celem uniknięcia egzekucji?
4)Przygotuj projekt pisma procesowego Mikołaja K.

Moje propozycje:
1) 5 lat wg ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym z dnia 27 marca 2003 roku.
2) Moim zdaniem ta decyzja nie jest ostateczna ale nie wiem co jeszcze może być tu nie tak.
3) Mikołaj K. może się odwołać do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ciągu 14 dni od otrzymania decyzji o zapłacie renty. (innych pomysłów nie mam)
4) Nie mam zielonego pojęcia jak to napisać ale jeżeli ktoś pomógłby mi z pytaniem 2 i 3 żeby dobrze uzasadnić pismo to jakoś dałabym rade

Z góry bardzo dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Paulina

co do pytania 1- to chodzi o decyzję, a nie o czas na możliwość żądania renty planistycznej, który wynosi rzeczywiście 5 lat od uchwalenia planu miejscowego, wydaje mi się że standardowe 14 dni będzie w tym przypadku
co do 3- skoro decyzja ostateczna to nie do SKO, a do sądu administracyjnego
jeśli jest tytuł wykonawczy to znaczy, że i postępowanie egzekucyjne zostało uruchomione, więc żeby uniknąć egzekucji trzeba zapłacić

Ostatnia edycja:
Ok, bardzo dziękuje za podpowiedz ;) Pozdrawiam.

Powrót