Pilne bardzo prosze o odpowiedz!!

• Autor wątku Autor wątku ca_na125
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ca_na125

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
W sierpniu razem z partnerem i naszymi wspolnymi dziecmi, mamy ich dwoje wyjeżdżamy do Niemiec. Mój partner ma tam załatwioną pracę. Ja we wrześniu spodziewam się kolejnego dziecka. I teraz właście pytanie.
Czy jesli nie jesteśmy małżeństwem a ja bede tam tylko zameldowana bede mogła tem bez problemu urodzić i skorzystać z tzw. Elterngeld i Kindergeld na troje dzieci??
Bardzo prosze o szybką odpowiedz.

Jeżeli będziesz ubezpieczona to owszem, ale będziesz sie musiała ubezpieczyć sama, bo partner (z tego względu, ze nie jesteście małżeństwem) nie bedzie mógł Cię podpiąć pod Swoje ubezpieczenie.

W Polsce w zakładzie pracy mnie ubezpieczał. W Niemczech nie ma takiej możlowości??
A czy będąc ubezpieczona w Polsce i mając tą karte z ubezieczenia moge tam bez problemu urodzić??

Jeżeli nie jesteście małżeństwem nie moze Cię podpiąć pod Swoje ubezpieczenie - napisałam wyżej.

Będąc ubezpieczona w Polsce mozesz urodzić w Polsce. Jezeli nie chcesz pokrywać kosztów porodu w Niemczech musisz sie w Niemczech ubezpieczyć - i to jak najszybciej, bo znaleźć ubezpieczalnie, ktora ubezpieczy kobietę w 7-8 miesiącu moze byc bardzo cieżko. A karta EKUZ, o której jak zakładam piszesz, upoważnia Cię wyłącznie do nieplanowanego leczenia za granica, do którego planowy poród sie nie zalicza.

Powrót